Mariana Rusen: Povestea mitului Phoenix – sâmbătă la TVR 2 de la ora 17.00

Mituri muzicale romanesti_Tiberiu Soare si Iulian Vrabete

Povestea din spatele mitului Phoenix – sâmbătă la TVR 2

În prima ediţie a noii emisiuni Mituri muzicale româneşti – din 4 aprilie, în fiecare săptămână de la ora 17.00

 

Începând din 4 aprilie, TVR 2 vă propune o discuţie despre Mituri Muzicale Româneşti – fiecare cu povestea sa, cu argumente pro şi contra, venite de la specialişti, dar şi de la simpli telespectatori. Phoenix, Madrigal, Maria Tănase, Song, George Enescu, Gică Petrescu sau Cenaclul Flacăra – despre toate aceste nume de legendă ale muzicii noastre aflaţi cele mai importante informaţii  – în fiecare sâmbătă, de la ora 17.00 în noua emisiune a TVR 2.

Moderator este dirijorul Tiberiu Soare  care, sub semnul dezbaterii, incită invitaţii din platou  să aducă cele mai interesante argumente, documentate de imagini, înregistrări, declaraţii. Şi pentru ca dezbaterea să atingă cât mai multe aspecte, din emisiune nu putea lipsi „distrugătorul de mituri”, în persoana lui Bogdan Tudor. Mai multe informaţii despre emisiune găsiţi aici.

În prima ediţie, din 4 aprilie, Tiberiu Soare pune sub semnul dezbaterii un mit autohton: grupul rock Phoenix. Povestea lui bate filmul, nici astăzi aventurile prin care a trecut nu sunt elucidate în totalitate, în timp ce muzica sa rămâne iubită şi actuală şi peste decenii. Puţini ştiu că, la un moment dat, celebrul Florian Pittiş propunea Academiei Române acest grup care a conştientizat tineretul anilor ’70 că aparţine României. Invitatul acestei prime ediţii este Iulian Vrabete iar în studioul emisiunii, refrenele celebre ale Phoenix sunt cântate de doi dintre noii membri ai trupei: Costin Adam – voce şi Flavius Hosu – tobe, ajutaţi de Andrei Bălaşa – chitară şi Petre Osman – bas. Mai multe informaţii despre ediţia din această săptămână găsiţi aici.

Tiberiu Soare este absolvent a două dintre facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi dirijează din 1999. De-a lungul anilor a întrunit deopotrivă aprecierile criticilor şi melomanilor, la pupitrele Filarmonicilor din ţară, culminând cu Opera Naţională Română şi Orchestra Naţională Radio. În prezent, este dirijor principal al Formaţiilor muzicale Radio. Dincolo de interpretarea muzicii culte, tânărul dirijor susţine coexistenţa tuturor genurilor muzicale în universul cultural al fiecărui meloman. Vorbeşte la fel de implicat despre Herbert von Karajan, Sergiu Celibidache sau Leonard Bernstein ca şi despre Pink Floyd ori Sting. Nu întâmplător, în ultimul deceniu a fost implicat în proiectul „Mozart Rocks!”, care a adaptat arii clasice celebre pentru chitară electrică şi orchestră simfonică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *