Rapiduleţul – echipa cu cei mai dedicaţi suporteri, la „Adevăruri despre trecut”. Recenzie de Bianca Dinescu

Spectatori

Rapiduleţul – echipa cu cei mai dedicaţi suporteri, la „Adevăruri despre trecut”

  • Vedem primul stadion cu lift din Europa
  • 30 de mii de oameni veneau „în matineu” la meciurile echipei
  • În plină epocă de glorie a comunismului, un stadion întreg scanda lozinci anti-sistem

Despre oamenii care au fost şi au rămas alături de „glasul roţilor de tren” şi despre cum erau pedepsiţi cei care nu se conformau directivelor de la partid aflăm miercuri seară, de la ora 22.00, la TVR 1.

„Suntem peste tot acasă, 
Porţile ni se deschid, 
Nu-i echipă mai frumoasă şi iubită
Ca Rapid.”

Încă de la înfiinţarea sa, în 1923, dar mai ales în anii ’60 – ‘80 ai secolului trecut, Rapidul a fost, prin excelenţă, echipa antisistem. Şi, cu cât Rapidul o ducea mai rău, cu atât creştea sentimentul de solidaritate printre susţinători. Nu mai există în fotbalul românesc, poate în tot sportul autohton, o galerie care să se solidarizeze atât de mult cu destinul echipei şi nu cu punctele din clasament. Subiectul este abordat de echipa „Adevăruri despre trecut”, în cea de-a treia ediţie a noului sezon de la TVR 1. Cântăm alături de fanii Rapidului miercuri seară, de la ora 22.00.

Între 1977 şi 1983, Rapidul a fost nevoit să joace „la matineu”, dar pe stadionul de sub podul Grant continuau să vină 30 de mii de oameni în tribune. Pe primul stadion din Europa unde a existat un lift, se scandau cele mai dure lozinci antisistem, iar comuniştii i-au pedepsit pe jucatorii rapidişti ţinându-i mult timp în Divizia B, arestându-i şi eliberându-i cu puţin înainte de meciuri şi, mai ales, umilindu-i cu orice prilej.

„Adevăruri despre trecut” prezintă, miercuri seară, la TVR 1, un reportaj semnat de Roxana Iordache despre Rapid, dar mai ales despre oamenii care au fost şi au rămas alături de „glasul roţilor de tren”.

În aceeaşi ediţie, aflăm şi despre un alt tip de „final de partidă” – de data aceasta, al partidelor dintre soţi. Despre dramele pe care le genera un divorţ în perioada comunistă ne vorbeşte Raluca Bibiri, tot pe 30 septembrie, de la 22.00, la „Adevăruri despre trecut”.

Din 16 septembrie, în fiecare seară de miercuri, la TVR 1 vedem cel de-al 10-lea sezon „Adevăruri despre trecut”, fiecare ediţie aducând telespectatorilor o porţie dublă de mărturii din istoria noastră recentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *