Calea fericirii – dr. Victor Pauchet. Selecție, de Adi Popescu

Dr. Victor Pauchet (1869-1936) a fost un reputat chirurg de origine franceză, distins în anul 1928, cu Legiunea de Onoare în grad de Comandor.

Una din celebrele lui cărți de literatură motivațională Calea fericirii (propria noastră reeducare) a fost premiată de Academia Franceză.

Destinul nostru depinde nu atât de şansă sau de hazard, cât mai ales de noi înşine, adică de inconştientul fiecăruia. Inconştientul nostru rezultă din temperamentul nostru, fiind un ansamblu de calităţi sau defecte fizice şi morale moştenite de la părinţii noştri. Temperamentul nostru este combinaţia constituţiei noastre fizice cu trăsăturile de caracter, adică cu ceea ce se numeşte constituţia morală. Inconştientul este o rezultantă a tendinţelor, instinctelor, obiceiurilor, defectelor sau calităţilor proprii fiecărui individ. Acestea din urmă, la rândul lor, se datorează repetării aceloraşi acţiuni şi elaborării aceloraşi tipuri de gândire.
    Destinul nostru reprezintă deci rezultatul moştenirii ancestrale, al gândurilor şi acţiunilor anterioare. Noi nu putem să suprimăm instinctul lăsat moştenire de înaintaşii noştri, dar putem să ne corectăm defectele, tarele comportamentale, în acelaşi timp cu dezvoltarea calităţilor proprii. Putem să ne observăm cu atenţie acţiunile şi modul de gândire, pentru a organiza o parte a inconştientului propriu şi a ne fauri destinul.
    Pentru a reuşi ar trebui, pe de o parte, să influenţăm circumstanţele şi pe cei din jurul nostru, iar pe de altă parte, să ne adaptăm la acestea. Pentru a putea influenţa circumstanţele şi oamenii, trebuie să învăţăm mai întâi să ne controlăm pe noi înşine. Această stăpânire de sine se poate învăţa ca o artă sau ca un sport oarecare, ca tenisul sau desenul, de pildă. Dacă dorim să imprimăm destinului nostru calea pe care ne-o dorim, atunci va trebuie să învăţăm să ne reeducăm. La un moment dat, suntem cu toţii liberi, în consecinţă suntem responsabili dacă nu de prezent, cel puţin de trecutul nostru.

În continuare redăm câteva citate remarcabile din această carte:

  • Reguli de igienă fizică:

  1. Obişnuiţi-vă să fiţi calm.

  2. Adoptaţi o atitudine optimistă şi binevoitoare.

  3. Educaţi-vă voinţa.

  4. Întreprindeţi activităţi utile.

  • Omul binevoitor farmecă şi influenţează lumea pe nesimţite, din ochii lui se degajă o vrajă, din voce, din gesturi, din toată persoana lui emană unde care vă cuceresc inima.

  • Bunăvoinţa şi optimismul aduc după ele succesul.

  • Cel care construieşte cea mai bună cursă de şoareci, ţine cea mai bună predică, scrie cea mai bună carte, poate să se refugieze în mijlocul celei mai sălbatice păduri deoarece clienţii vor avea grijă să croiască drumuri ca să ajungă la el.

  • Excelenţa îmbinată cu caracterul util aduce bogăţia.

  • Nu se poate concepe fericirea fără contemplarea frumuseţii, dreptăţii şi adevărului, bucurie, admiraţie, entuziasm.

  • Da-ţi-le copiilor un suflet de artist când vor creşte vor ştii să-şi transforme propria viaţă într-o operă de artă.

  • Nu există fericire adevărată în afară de cea pe care o răspândeşti şi o împarţi cu alţii.

  • Adevărata fericire înseamnă să fi mulţumit de toate, să nu vezi decât partea frumoasă a lucrurilor, să nu vorbeşti de rău pe nimeni, să accepţi evenimentele fără să bombăneşti, să ai întotdeauna o faţă zâmbitoare şi să încerci să răspândeşti bucuria în jurul tău.

  • Dacă pretutindeni, în toate împrejurările, vrei să ai un suflet senin şi să răspândeşti bucurie în jurul tău, păstrează-ţi zâmbetul mereu.

  • Ce vă trebuie ca să fiţi fericit? Sănătate, succes şi bucuria că sunteţi util celorlalţi. Cum veţi dobândi sănătatea?… Respectând regulile de igienă fizică şi mintală, practicând cultura fizică. De ce veţi reuşi în viaţă? Pentru că deţineţi calităţi sociale sau forţă de atracţie, sunteţi ordonat şi metodic, aveţi sentimente pozitive: optimism, încredere în sine, bunăvoinţă, entuziasm, aveţi calităţi practice: simţul valorii, logică, eficienţă, posedaţi calităţi morale: dragoste de frumos, de adevăr, combativitate, fermitate, solidaritate, compasiune precum şi calităţi profesionale dezvoltate prin sârguinţă, concentrare şi perseverenţă.

  • Trebuie să priviţi în perspectivă, începând din prezent, cât de departe puteţi. Trebuie să vă realizaţi idealul, care este expresia adevăratei dvs. naturi, expresia eulul vostr ideal.

  • Idealul meu este să fiu un om bun, util, stimat, care se bucură de-o largă influenţă socială, e capabil să vorbească bine, să scrie bine, să gândească, să judece şi să execute orice decizie, pentru că acestea sunt calităţi indispensabile pentru a fi util şi a reuşi.

  • Nu acceptaţi în spiritul dvs. nici un gând negativ, adică nimic din ce vă-ngrijorează, vă nelinişteşte sau exprimă ură, invidie, gelozie, mâhnire. Fixaţi-vă inteligenţa asupra unui singur obiect, unei singure probleme odată, fără să vă lăsaţi deviat de nici o altă idee adiacentă.

  • Concentrarea este calitatea care creează aşi, supraoameni. Ea constă în capacitatea de a-ţi dirija toate forţele psihice spre un singur punct, fără să te laşi distras de nimic de nici o întâmplare care are loc în jur. Puneţi o lupă în calea razelor e soare, îndreptaţi fluxul luminos spre o foaie de hârtie şi ea se va aprinde. Concentraţi-vă în acelaşi fel toate forţele spre un singur scop, fără abatere şi veţi vedea izvorând lumina. Orice problemă cu care se confruntă mintea va fi rezolvată în câteva minute de concentrare.

  • Prin ce se deosebeşte omul de geniu de ceilalţi dacă nu prin dezvoltarea extraordinară a câtorva calităţi pe care oricine le are într-o măsură oarecare?… Geniul nu se datorează doar unei predispoziţii native ci mai ales unei exersări constante a acestei predispoziţii. Calităţile puternice pe care individul le are din naştere, prin ereditate, au fost sporite, hipertrofiate de o punere în practică prelungită şi plină de concentrare. Concentrarea permite omului de geniu să îndeplinească de-a lungul existenţei sale cât n-ar realiza un număr considerabil de oameni care s-ar dedica aceluiaşi scop.

  • Nu alţii trebuie să vi se adapteze, dvs. trebuie să vă adaptaţi.

  • Sunteţi stăpânul cuvintelor pe care le veţi rosti şi sclavul celor pe care le-aţi rostit deja.

  • Calmul este favorabil sănătăţii fizice şi morale. El păstrează energia, o sporeşte, îndepărtează ridurile şi prelungeşte tinereţea.

  • Omul înţelept, prin câmpul său radioactiv, păstrează armonia şi echilibrul în cei care-l înconjoară.

  • Aveţi încredere în voi înşivă, nu gândiţi nimic rău despre voi; este dreptul dvs. pentru că cel care vrea să se perfecţioneze este deja o fiinţă superioară.

2 comentarii la „Calea fericirii – dr. Victor Pauchet. Selecție, de Adi Popescu

  1. Bookfest – doar o cărăruie…

    Suferințele se știu:
    Fugi de carte și lectură,

    Ajungi – cert – o uscătură,
    Cu mintea – neant, pustiu!

    Petre Cazangiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *