Dr. Iustinian Gr. Zegreanu: O ANTOLOGIE A SCRIITORILOR ROMÂNI DE PRETUTINDENI

O ANTOLOGIE A SCRIITORILOR

ROMÂNI DE PRETUTINDENI

 

Dr. Iustinian Gr. Zegreanu

De curând a apărut la Editura Fortuna din Râmnicu Vâlcea o carte a scriitoarei Ligya Diaconescu. La prima vedere nimic surprinzător, să aduni mai mulți scriitori într-o carte. Un punct forte al cărții este faptul  că toată activitatea scriitorilor și creația lor este tradusă în limba germană, dar nici acest lucru nu este definitoriu, pentru că dacă a fi difuzată local, ar fi o carte ca oricare alta.

De fapt, punctul vital al antologiei este D-na Ligya Diaconescu, un om deosebit, împătimit al literaturii și iubitor de limba română care s-a implicat în într-un proiect ambițios să editeze o Antologie a scriitorilor români de pretutindeni.  Oameni plecați de un anumit timp din țară dar care trăiesc, simt, iubesc și scriu în românește.  Promovarea, mediatizarea și distribuirea acestei cărți peste tot în lume, reprezintă de fapt, punctul cheie al acestei  Antologii. Personalitatea incontestabilă a autoarei, membră a numeroase foruri de profesioniști, fondatoare de posturi de radio, jurnalistă, fondatoare de muzee etnografice, de centre de turism , la noi în țară dar și în străinătate, arată de fapt că D-na Ligya Diaconescu reprezintă o adevărată ambasadoare a României peste hotare. Dânsa prin tot ce realizează încearcă să creioneze un contur binemeritat al României, încearcă să promoveze adevăratele valori românești, pentru că trebuie să recunoască și celelalte popoare ale Europei, că noi românii suntem un popor unic în Europa și trebuie să ne recâștigăm dreptul nostru de a exista și mândria de a fi român.

Suntem un popor născut, crescut şi educat în graniţele sale. Noi nu am avut și nici nu am dorit alte teritorii. Suntem un popor pe care nici o putere din lume nu l-a cucerit în totalitate. Am fost împărţit, despărţit, asupriți și umiliți de multe popoare dar nici odată învinși. Suntem primul popor din lume care a folosit scrierea. (o spun tăbliţele de la Tărtăria şi o recunosc toţi cei care le-au studiat). Din interiorul nostru au ieșit oameni de adevărată valoare:  Eminescu, Enescu, Brâncuşi, Gogu Constantinescu, Vuia, Vlaicu, Coandă, Petrache Poenaru, Nicolae Teclu, Spiru Haret, Herman Oberth, Conrad Haas, Nicolae Paulescu, Eliade, Eugen Ionesco și mulți alții.

De aceea principalul merit al acestei Antologii dar și acelor două ediții bilingve anterioare (român-englez, român – francez) precum și al autoarei Ligya Diaconescu este faptul că ele ne redau sentimentul național (care în ziua actuală este deosebit de atrofiat) ne întăresc mândria de a fi român și ne prezintă lumii la adevărata noastră valoare. Parafrazând-ul pe Lucian Blaga , noi românii sunt parte din „corola de minuni ale lumii”, una din luminile care conferă strălucire existenței umane, o parte din a lumii taină.

Meritul deosebit al autoarei este faptul că a intuit, a înțeles și a realizat, înaintea multora că în fiecare colț al lumii există români care nutresc aceleași aspirații, aceleași idealuri, aceleași sentimente nobile (caracteristici poporului român) și care efectiv realizează o consolidare a culturii noastre românești.

Există oameni la care patriotismul este în sânge. Există oameni care știu și pot da viață acestui sentiment, fără să apară în față și declame cu vehemență acest lucru, fără să îi lezeze pe ceilalți cu declarații ostentative. Acest lucru l-a realizat scriitoarea Ligya Diaconescu. Publicarea acestor Antologii, reprezintă un act de curaj și de autodepășire, un act al unui om iubitor de țară și de neam. Un act de curaj, prin faptul că împotriva a numeroase piedici și impedimente avute, dânsa a continuat pe cont propriu dar și ajutată de cei apropiați să de-a viață acestor antologii. Pe deasupra realizând și trei concursuri de poezie și proză, fără un ajutor sau un sprijin oficial, spre lauda domniei sale. De aceea să faci auzită limba fraților tăi celorlalte popoare, reprezintă din partea autoarei un gest de maximă generozitate, eleganță și inteligență, un gest de înaltă și luminată jertfire către ființa poporului român.

Asemenea oameni ai faptelor, ai iubirii de semeni, ai luptei cu sine și cu neajunsurile și greutățile vieții, sunt oameni care fac ca România să renască și să își reocupe locul cuvenit în lume. Noi ceilalți nu putem decât să le arătăm recunoștință și prețuire și să le rămânem profund și veșnic îndatorați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *