In Memoriam, Prof. Ionel Turcin

In Memoriam,
M Ă R T U R I S I R E   D E   C R E D I N Ț Ă
Prof. Ionel Turcin
 
         Albumul istoric Eroul-martir Tudor Vladimirescu și cronica Revoluției Române de la 1821 reprezintă o veritabilă carte-document menită să îmbogățească tezaurul literaturii istorice și, în același timp, să țină treaz, permanent, sentimentul datoriei sacre față de patrie, de unitatea, libertatea, independența și suveranitatea ei.

         Dintr-un asemenea imbold, asumându-ne sarcina de a fi cronicarii moderni  ai celei mai puternice izbucniri populare împotriva regimului fanariot –  desfășurată din iarna până în vara anului 1821 – răzbate și preocuparea autorilor și a colaboratorilor noștri de a lăsa moștenire generațiilor viitoare câteva file de istorie adevărată a acestei nații, file scrise cu sânge, cu sacrificii și jertfe, într-un moment de răscruce a istoriei.
         Reluând firul evenimentelor de la acel început de deceniu al treilea din tumultuosul secol al XIX-lea, ne-am folosit în scrierea acestei cronici epopeice de izvoare istorice, de documente de arhivă și de mărturii lăsate de participanții direcți la memorabilele evenimente. Am reușit astfel să reunim, pentru prima dată în istoriografia română, câteva imagini, în majoritatea lor de epocă, desigur, cu comentariul istoric adecvat.
         Strângând, apoi, într-un buchet de nestemate, toate monumentele și locurile istorice de pe întreg cuprinsul țării închinate Domnului Tudor Vladimirescu și revoluției pe care a condus-o, am dorit să venim în întâmpinarea marilor nevoi sufletești de cunoaștere ale cititorului.
         Din această perspectivă, dacă TU, CITITORULE, purtat pe drumurile vieții ori numai din întâmplare  vei trece pe acolo unde EROULUI-MARTIR Tudor Vladimirescu i s-au înălțat adevărate altare ale recunoștinței și conștiinței de neam, OPREȘTE-TE! Descoperă-ți capul, îngenunchează și roagă-te ca CELUI FĂRĂ DE MORMÂNT, LUI, VITEAZULUI PANDUR, somnul să-i fie în Pace Veșnică și numele lui – TUDOR DIN VLADIMIRII GORJULUI – Veșnică Amintire!
         Continuând periplul nostru istoric, menit să reconstituie cât mai fidel diverse secvențe în Cartea de Aur a Revoluției Române de la 1821, am beneficiat de generozitatea familiei Domnului Ing. Constantin T. Gh. Caletzeanu din Craiova, strănepotul tunarilor din oastea de panduri, maiorul Ion (Ianache) Cacalețeanu.
         Domnia sa ne-a pus la dispoziție o serie de documente originale din arhiva familiei cu ajutorul cărora am reușit să-ți prezentăm ție, CITITORULE, imaginea completă a ostașului și a românului care a păstrat pentru eternitate Însemnele Revoluției din 1821, dar și a urmașilor săi care tot dintr-un înalt simțământ patriotic au donat statului român Stindardul Revoluției, cu ciucurele tricolor al acestuia și unul din inelele sigilare ale Domnului Tudor.
         Totodată, TU, CITITORULE, dacă vei vizita cândva Sala Tradițiilor din cadrul Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, vei întâlni la loc de cinste tablourile realizate de pictorul Petrache Roșianu în 1821, donate colegiului de către distinsa familie Caletzeanu. Este vorba de tabloul maiorului Ion (Ianache) Cacalețeanu, precum și de cele ale fiului acestuia, maiorul George I. Cacalețeanu și al soției, Ana.
         Concluzionând, putem spune că truda noastră, a AUTORILOR și COLBORATORILOR, nu este decât un mesaj adresat generației actuale de tineri pentru a se apleca asupra lecțiilor trecutului și a reflecta asupra prezentului, în care o așa-zisă „școală istorică postdecembristă” încearcă, prin diverse mijloace, demitizarea și denigrarea nu numai a lui Tudor Vladimirescu, înălțat de popor în Pantheonul Național, ci și a întregului Pantheon Național al Eroilor și Martirilor neamului, sub pretextul că ar fi fost creat de istoriografia burghezo-moșierească continuată de cea comunistă.
        
            (Discurs prezentat la Manifestarea cultural-științifică din 25 martie 2017, desfășurată în cadrul Casei Armatei sub egida Colegiului Militar Național „Tudor Vladimirescu” din Craiova și a unor structuri de elită ale Armatei Române)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *