Iulian Popescu, Un gorjean pe corabia lui Columb (Roman de aventuri)


iulian popescuIulian Popescu, Un gorjean pe corabia lui Columb (Roman) Editura Sitech, Craiova, 2013, 268 p. Preț neprecizat.

Iulian Popescu este o somitate în domeniul tehnic. A publicat articole o sumedenie, peste tot în lume. O carte de exemplu tratează invențiile țăranilor, de la moară la ferestrăul acționat de forța apei (deplasând un „cioc”, lama se ajustează pe grosimea trunchiului de copac). Sunt convins că și-a dorit ca el însuși să poată pune mâna pe ele și să le manevreze îndelung. Cum lucrul nu a fost posibil pe deplin în realitate, adică nu a depins, supraviețuirea-i, de ele, l-a aplicat în acest excelent roman. Personajul, după cum se deduce din titlu, pleacă dintr-un sat gorjean și ajunge pe corabia lui Columb. În discuția cu autorul am pus întrebarea dacă ar fi fost posibil ca pe vasul celebrului explorator, să fi tras de vele un român. Răspunsul a fost afirmativ. Și pentru a da o carte reușită, cum este cea de față, autorul trebuie să creadă în ideile de la care a pornit.

Iulian Popescu, pentru a da un răspuns sau pentru a scrie beletristică, mai înainte se documentează. De fapt, când încearcă să arate cât de serioasă a fost documentarea, romanul pierde, însă nu este cazul acestuia, Un gorjean pe corabia lui Columb, când toate se adună în pagină în chip firesc, din ce știe până acum autorul despre atare împrejurare, cum să-i facă față, dacă s-ar întâmpla să fie nevoit să confrunte vitregia ei. Robinson Crusoe, ca Harap – Alb, ca să depășească proba, are nevoie de ajutoare. Petre din cartea pe care o comentăm se apropie de Harap – Alb, are de înfruntat condițiile mai multor medii, Robinson Crusoe, doar ale unei insule tropicale. Petre, tânărul plecat dintr-un sat din Gorj, se descurcă singur.

Ceea ce în Papillon devine realitate, protagonistul trezindu-se în brațele tandre ale unor tinere, după o detenție și o evadare teribile, în Un gorjean pe corabia lui Columb, este vis, după îndelung deconspirat, când ți-e mai mare dragul să urmărești firul de aur al visului.

Ideea ca un gorjean, împins de un puternic spirit de aventură, pe care i-l bănuim lui Iulică Popescu însuși, să urce pe corabia lui Columb, să traverseze lumea și să facă treabă pe unde trece, acumulând bani și avere, pe când în sat ar fi rămas pălmaș, este prima în literatura română.

În conformitate cu spațiul geografic unde ajunge, tânărul erou este obligat să se descurce singur, aducându-și aminte de ceea ce văzuse în sat la el, cum ar fi procedat meseriașii mai vechi în situația lui.

De multă vreme, nu am mai citit o carte care să mă sustragă oricăror tristeți ori gânduri superflui și să mă captiveze, de la prima până la ultima pagină, precum Un gorjean pe corabia lui Columb, de Iulian Popescu.

Un comentariu la „Iulian Popescu, Un gorjean pe corabia lui Columb (Roman de aventuri)

  1. Iata poate cea mai buna carte de literatura a autorului. Prin acest roman de aventuri, Iulian Popescu, de profesie inginer si nu unul oarecare ci chiar fondatorul Facultatii de Mecanica din Craiova, reuseste sa aduca in atentie epoca descoperirii Americii. Erou sau, un gorjan pe nume Petrica, devenind ulterior Pedro paraseste gorjul natal, asa cum face si Brancusi pentru a-si urma destinul. Nostalgia minunatelor locuri gorjenesti il insoteste de-a lungul peregrinarilor si este mandru ori de cate ori interactioneaza cu cineva si-si afirma originea. Acest roman de aventuri, odata inceputa lectura lui, practic nu-l poti lasa din mana. Te incita, esti curios care va fi urmatoarea miscare a lui Pedro, ce prezenta feminina ii mai starneste imaginatie, ce gand i-o mai trece prin minte, ce smecherie va mai face pentru a bifa la capitolul viata. Remarcabila la autor si temeinica documentare. Cei neavizati vor avea un dublu castig. Vor savura un spumos roman de aventuri si se vor transpune in epoca, pasajele de adevarata istorie documentata sunt deosebite. O carte si o lectura pe care o recomand tuturor iubitorilor de literatura. Felicitari d-lui prof. univ. emerit dr. ing. Iulian Popescu pentru aceasta maiastra opera si asteptam altele si mai si in continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *