Jianu Liviu Florian: Revelion 2013-2014

Aporisticon

Suntem obișnuiți să oferim la o întrebare, un singur răspuns. Bunul meu prieten din vremea liceului, George Călinescu, spunea, citându-l pe Roland Barthes: “În literatură, fiecare răspuns este o întrebare, și fiecare întrebare, un răspuns. Asta, în literatură. Dar în viață? Dar în artă? Dar în știință? Dar în credință? Dar în dragoste? Și așa mai departe. Fiecare întrebare, cu răspunsurile ei, te pot ridica, sau te pot coborî. Căci, așa cum spune Edgar Alan Poe, “principiul poetic este, în chip strict și simplu, aspirația omului către o frumusețe superioară. Manifestarea principiului este întotdeauna de găsit într-o stimulare înălțătoare a sufletului. “ De aceea, nu voi lăsa imaginația și fantezia să se joace cu mine, în călătoria în lumea de dincolo, de Revelion, în incinta Teatrului Liric din Craiova. Sigur, aș fi putut să fiu în ea șoferul Savantei de Renume Mondial Lady Michel, sau garda de corp a Soției Președintelui, sau atâtea și atâtea măști pe care autorii le folosesc în cele scrise, pentru a fi mai umani.

 

          Pentru lămurirea celor spuse mai sus, două cărți merită, după părerea mea, o privire fugară: “Aporisticon”, de Mihail Grămescu, și “Jucăușul”, de Călin Gruia.

 

         Totul a fost la superlativ. Primirea, garderoba, loja, incinta, invitații, și atmosfera, căldura, vedetele, corul, dirijorul, orchestra, corpul de balet, fotografiile, delicatesele, șampania, cristalurile, umorul, sufleura, spoturile, luminile, costumele, comentariile în pauza dintre acte, cunoscuții și necunoscuții, ținutele, starurile, figuranții, decorul, toaletele, internaționala în care s-a cântat ciocârlia, intrumentele, fundalul sonor, culisele, întârziatul și grăbitul, cei plecați la pauză din multiple obligații profesionale, Biserica de vis-à-vis, bisericile, în general, artificiile, sticla Spartă, aerul, polifoniile, îngerii din fundal, totul a fost magnific. A fost magistral. A fost ireproșabil. A fost fără preț. Până la ultimul amănunt și detaliu. Tehnica. Emoția. Trăirea. Ce pot să spun? Păcat că nu a încăput toată Craiova. Toată țara. Toată lumea. Până la ultimul om. Dar timpul este înainte. Pentru întrebări și răspunsuri. Eu mă gândesc deja la un revelion. Al săracilor? Al copiilor fără părinți? Și așa mai departe. Locurile de la etaj, de sus de tot, erau goale.

 

La Mulți și sănătoși ani!

 

 

Un comentariu la „Jianu Liviu Florian: Revelion 2013-2014

  1. Cu cat sapi mai mult intr-ale cunoasterii, de fapt te afunzi mai mult intr-ale necunoasterii. Fiecare raspuns la o intrebare, naste alte intrebari si tot asa procesul continua pana la o descoperire, inventie, cauza radacina. Cata dreptate avea R. Barthes! Doresc tuturor cititorilor si truditorilor acestui site, sanatate, rabdare, inspiratie, dorintele sa devina realitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.