Liviu Florian Jianu: Anghel radios

descărcare

Anghel radios,

De cand te-am zarit pentru intaias data, am simtit ca inima mea nu mai are nicio ratiune. Ca nu mai pricep nimic din matematica. Care va sa zica, pe vremea Vechiului Inspectorat, ieseam cu totii toba de matematica din mainile tovaraselor invatatoare. Si intram pe mana unora care ne tamaiau cu busuioacele la matematica, de nu mai intelegeam nimic. Noroc cu montajele literar artistice. Ca luam nota 10 la toate. In liceu, aceeasi odisee.

Ne plangeam la parinti. Si parintii ne plateau meditatiile, sa intelegem si noi ceva din matematica. Nu numai profesorii universitari. Si parintii, toti, aveau din ce sa ne mediteze. Aveau servicii si salarii. Nu se simteau darile catre copii. Pe vremea Noului Inspectorat, mai rau. Si invatatoarele, si profesorii, lucreaza numai cu geniile. Restul, sa se descurce. Pai, parintii de-abia isi tin familiile. Daca nu cumva, ii tin bunicii pe ei. Fiica mea imi cere meditatii la matematica si chimie. Ca nu pricepe nimic. M-am uitat prin manualele ei. M-am ingrozit. Mai au putin, si fac functii sferice de suprafata, si analiza topologica, in clasa a X-a de liceu. Despre integrale, ce sa mai vorbim. Alea triple, sunt, poate, de nivelul gradinitei. La fizica, functia lui Schrodinger, ecuatia undei Psi, si spatiul Miu mic al fazelor, sunt elemente de geometrie neeuclidiana, care se predau in clasele pregatitoare.

Anghel radios,

Ambeteaza-ma cu forta ta herculeana! Cu ochii tai de ciclop avangardist! Salveaza-ma! Rupe-ma in figuri! In demonstratii de lupte corp la corp! In riposte-parada! Totusi, fii bun cu mine1 Sensibilitatea mea, desi violata de atatea ori, de tine, si luptele corp la corp care se predau azi in scoala, este inca virgina! Eu, de aicea, fara tine, nu pot iesi! Demonstreaza-mi ceea ce era de demonstrat! Minte sanatoasa, in corp sanatos! Din pacate, pot sa ma laud ca am ramas fara ambele!

Pai, daca in scoala pe care cu onor ai condus-o, se intampla asemenea grozavii, in liceul Fratii Buzesti, care nu mai este condus de nimeni, dupa pensionarea directorului acela batran, care stia tot,  de la privighetorile de serviciu, sa ma mire ca pe fata mea, tot eu o invat? Sa manance ciocolata cu lapte, in zi de post!? Ba mananc si eu? Smantana? Si ea spune “La Adversar!”, cand ii spun sa ii scrie pe chat, daca ii merge net-ul bine, pe Romtelecom, doamnei directoare de la gradinita, care a crescut-o ca pe fetita ei?

 

Te pup dulce,

Al tau, pe veci,

Eudoxiu

8 ianuarie 2013

Un comentariu la „Liviu Florian Jianu: Anghel radios

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.