Liviu Florian Jianu: Fiicei male mai mici i-am spus. Din Manuscrise

images

Fiicei male mai mici i-am spus:

Lenin spunea: Daca nu stii, te invatam. Daca nu poti, te ajutam. Daca nu vrei, te obligam. Eu nu te oblig. Esti libera. Dar daca vei cadea, si ai sa vii la mine, am sa te invat. Am sa te ajut. Cu fapta. Cu vorba. Cand nu voi mai putea, voi fi pamant. Si tot am sa te ridic.

Ma bate gandul sa adresez urari de pace, bucurie si prosperitate Coreei de Nord.

Urla mapamondul: nu e bine. Nu e bine. Nu e bine. Cum ni se spunea si noua, inainte de 1989. Cui o spun? Unui popor care traieste in munti, si pe rape. Si nu le da nimeni. Toti arata cu degetul, si nu intind un deget sincer, si dezinteresat, de ajutor. Spun ca au murit si mor de foame. Le-au trims ei hrana? Cu baloanele? Nu. Vor sa le ia. Libertatea si viata. Vor sa isi vada viitorul promis? Sa priveasca Romania. Si sa ia aminte.

          Acuze si sfaturi. Si cand au dat, dau numai razbunari. Uitati-va ce fac femeile care conduc lumea. Se razbuna. Una, care a fost salvata de iugoslavi, le-a trimis bombe de Pasti, pe care scria: Paste fericit! Alta, care era portstindardul lumii civilizate, exulta cand era mitraliat un om care s-a razbunat pe cei care l-au invatat sa ucida. Cine ii invata pe ei razbunarea? Asta fac femeile. Femeia… Ce e femeia? Mergea odata la 7 pasi in urma barbatului. Si  ii spunea saru-mana. Si azi, rar mai gasesti un barbat, de atatia barbati cati au fuste. Sunt femei usoare. Barbatii care sunt barbati se inteleg intre ei. Lasa de la ei. Iarta. Femeile se razbuna.

 

As cere Chinei  ca partea mea de cetatean din Rosia Montana sa o exploateze ea, la harlet. Total ecologic. Nu e nicio graba. Cateva grame, acolo. Cu o singura conditie. Sa nu polueze nimic. Sa ia partea mea, si la acelasi harlet, sa puna un pom in locul ei.

 

Toti fratii nostri de credinta ne-au luat aurul. Teritoriile. Femeile. Copiii. Si ne-au ucis barbatii. Imperiul Roman. Austro-Ungar. Otoman. Rus, Kievul. Ne-au luat Basarabia. Bucovina. Tinutul Hertei. Banatul Sarbesc. Cadrilaterul. De la Nistru. Pan’la Tisa.

Ne-au dat: cianura, ape otravite, aer contra-cost, petrol furat, resurse secatuite, popor  exterminat si infometat. 23 de ani de teroare frateasca a vecinilor  nostri crestini. A Europei si Lumii Noi Unite. Supraveghere si control. Zidul Berlinului in jurul fiecarui om. Viata in colivie. Cum sa moara din firimituri de euro. Ca sa traiasca niste femei usoare, bine.

 

          Iubeii spun ca victimele iubocaustului nu exista, pentru ca le-au mancat cainii, cadavrele. Pe noi, ne mananca cainii, de vii.

 

As pune o pancarta la statuia lui Eminescu, din parc. “Ne dati prea mult. Prostie. “

Dar nu imi place sa ma dau in spectacol. Nici sa fac regie-film. Mai bine, scriu. Si tot ma simt vinovat. De greseala pe care o fac. Dar rasuflu, si eu. Si asta este o greseala? Ce sa fac, Doamne, daca mi-ai pus aer conditionat in nari…

   18 decembrie 2013

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.