Liviu-Florian Jianu: LIMBA ROMÂNĂ, FĂRĂ IERI, DE AZI, PE MÂINE

images

LIMBA ROMÂNĂ, FĂRĂ IERI, DE AZI, PE MÂINE

 

La un colocviu, o persoană importantă, nu spui numele, că se trage de şireturi cu regii și le arată degetul, a afirmat fără drept de apel  că  limba română de astăzi nu mai este limba bunicilor. Gata. “S-au dus zilele Babei şi nopţile vegherii”. Limba română de astăzi este limba lui Ok şi cool, nu mai este limba lui caşto, mişto şi baban. Este limba achiesării, nu a consimţirii, limba implementării, nu a realizării, limba mentenanţei, nu a întreţinerii, limba lui must, nu a obligaţiei, limba focusării, nu a concentrării, limba hair stiliştilor şi a creatoarelor de fashion, nu a frizerilor şi croitoreselor, limba oportunităţilor, nu a prilejurilor, limba mesajelor, nu a comunicărilor.

Ce mai. Noi nu ne-am înţeles niciodată cu taţii, mamele, bunicii, bunicile, învăţătoarele, profesorii, sau  Doamne fereşte, Ion Neculce. Ăia vorbeau toţi altă limbă, din care noi nu am priceput  niciodată o boabă. De aceea am şi ajuns atât de educaţi. De toţi agramaţii.

Am copilărit la ţară. În jurul meu, în Văleni Meteş de Alba, sau Orlea de Olt, Corabia, moţii şi oltenii, mai ales cei de 60-70-80 de ani,  vorbeau limba lui Cervantes, spaniola, ori limba lui Dante, italiana, ori limba lui Tolstoi, rusa, ori limba lui Shakespeare, engleza, dar nu vorbeau neam limba lui Eminescu, româna, o limbă dispărută demult din istorie, cu Eminescu cu tot, cu mult, mult înainte de apariţia limbii lui Herodot, limba americană. Căci dacă ar fi vorbit-o, oricum noi, cei de astăzi, nu am fi înţeles nimic din ea. Atât de mult a evoluat – în bine, fireşte – limba lui “Deles minte, Delo!”.

Şi ca demonstraţia bravului nostru istoric şi filolog să fie limpede şi clară, mai ales pentru cei care ar mai fi având – în nostalgia lor – impresia că mai înţeleg ceva din limba bunicilor,   reproduc aici un citat din Ion Neculce: “Când au fost arând cu dânşii, cu leşii, i-au fost împungând cu strămurările, ca pre boi, să tragă. Iar ei se ruga să nu-i împungă, ci să-i bată cu biciuştile, iar când îi băte cu biciuştile, ei se ruga să-i împungă”.

Dacă vreun academician român de marcă, din ziua de azi, poate să îmi traducă ceva din această limbă a lui Mao Tze Dun,   din care eu, unul, nu pricep o iotă, îl asigur de toată congratulaţiunea mea.

4 octombrie 2013

Un comentariu la „Liviu-Florian Jianu: LIMBA ROMÂNĂ, FĂRĂ IERI, DE AZI, PE MÂINE

  1. NU, NU. Limba noastră este limba strămoşilor noştri, a lui Cantemir şi a lui Dosoftei, a lui Alexei Mateevici şi a lui Creangă, Eminescu, Sadoveanu, a lui Nichita Stănescu şi a atâtor alţi iluştri reprezentanti ai noştri, de carte individul grăitor nu a auzit.
    Cel mai stupid şi retrograd mod de a gândi, dar şi cel mai periculos. Asemenea persoane care se cred inteligente şi novatoare ar trebui sever admonestate. Şi chiar vă propun o măsura radicală. Deschideţi un Registru Naţional al Interdicţiei de a Folosi Limba Română. Pe membrii acestuia să-i publicaţi periodic. Puneţi-l acolo pe primul loc pe Horia Roman Patapievici.(ce ruşine că poartă aceste nume sfinte pentru români !) şi expediaţi-le tuturor câte o INTERDICŢIE OFICIALĂ.
    Chiar dacă indivizii se vor şterge undeva cu ea, măcar lumea îi va cunoaşte şi nu vor mai fi invitaţi la diversele reuniuni la care să încerce să batjocorească limba română ori să da năvală să le cumpere cărţile pline de dejecţii. Unii, chiar străini, se chinuie să dovedească fptul că limba latina este limba română veche, în vreme ce piticii ăştia nemernici se agaţă de câte o liană putredă şi ne batjocoresc limba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.