Liviu Florian Jianu: Portret în scrum de țigară. Editorial

images

Portret in scrum de tigara

 

As fi vrut sa scriu despre fumat, pentru ca exista in oras, in tara, si in lume, atata lume care fumeaza. Sa rememorez cum m-am apucat si eu, tarziu, de fumat, indemnat, cu o privire sagalnica, de Doamna care Ninge. Ia si tu, sa vezi cum e. Nu iau. Hai, incearca. Dar nu imi place. Dar asa fac barbatii, fumeaza. Daca nu iti place, poti sa te lasi. Asa as fi vrut sa incep. Si mi-au trebuit zeci de ani sa ma las.

Dar ma asez la  masa, in bucatarie, sa mananc, si ascult Romania –Europa-FM. Avocatul Adversarului. Avocatul Poporului. Era judecat Adrian Nastase. In ce a facut bine, si ce a facut rau, pentru poporul roman, in istorie. Asta ce este? Judecata de Apoi, in direct? Cine o face? Sfantul Ioan Gura de Aur? Pai, cititi pe Egumenita, ce spune el, despre ce spune Iisus Hristos. Acolo unde vor fi adunati 2, sau 3, in numele meu, voi fi si eu. Cititi pana la capat. Sa vedeti ce gura are Europa. Acum, daca langa Sfantul Ioan Gura de Aur, il adaugam si pe proorocul Moise,  cel care, dintr-un om care simtea mult, si se exprima greu, a ajuns sa conduca poporul evreu, spre Taramul Fagaduintei, nu este firesc sa ne intrebam in numele cui, si cum, si in ce fel, si dupa ce lege, ce drept roman, civil, penal, ce drept penal international, ce lege a pamantului, si a cerului, un om condamnat, si atatia oameni mari, ai poporului roman, condamnati, sunt subiect de judecata publica ? In timp ce avocatii Diavolului, sau ai Poporului, care n-au fumat in viata lor, poate, ne judeca pe noi? “Toti tiganii au paltoane, si vin sa ne judece pe noi” spunea Joita, in A treia teapa, de Marin Sorescu. Stefan Banica, presedintele juriului, cand a auzit replica asta, s-a uitat in stanga si in dreapta, si s-a facut mic in scaun. Avea o suba de blana pe el. Nu ne-a dat 10. Dar ne-am calificat in finala. Nu trebuia sa se supere. Tiganii sunt altii. Dar se cheama acuma romi. Romani nu sunt. Cine ii finanteaza, si le da drepturi, este o alta poveste. Judeca si ei, cat pot, pe cine pot, pe Romania –Europa-FM.

De ce nu vor fi fost condamnati Antonescu, Ceausescu, Nastase, si lista ramane deschisa, la munca in folosul societatii, imi vine un raspuns in minte. N-aveam tigari. Si cer o tigara. In barul haiducesc al lui Dan-Ion Vlad. Sorin Novac imi intinde un pachet de Snagov. Dan-Ion Vlad, unul de Kent. Eu iau un Kent. Si Sorin spune: Mosule, dupa cum te vad eu, tu una scrii, si alta fumezi. Ii raspund acum: Lasa, Mosule. Ca ajung eu sa fumez, si ceea ce scriu.

10 ianuarie 2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.