Liviu Florian Jianu: Sfânta Treime, și Maică a Domnului, Sfinți Părinți. Editorial

descărcare (2)

          Imi pare ca din toata religia pe care n-am stiut-o niciodata cum trebuie, mai tin minte o povestioara. Pe o insula pustie, au esuat 3 copii. Le era frica. Vor avea apa? Vor avea mancare? Si se rugau, cum auzisera la parinti: Trei noi, Trei voi, miluiti-ne pe noi. Si au gasit de toate, si au imbatranit fericiti, avand de toate, tot rugandu-se asa. Intr-o zi, a sosit langa insula un vapor. A coborat un Episcop. I-a intalnit. Si le-a spus: Veniti cu noi. Sunteti izbaviti. Nu, au spus cei trei. Noi ne simtim bine aici. Dar cum ati rezistat? Si ei i-au spus. Bine, a  spus Episcopul. Noi plecam. Dar mai inainte, sa va invat o rugaciune. Si le-a spus-o. La revedere! Fiti binecuvantati! Si a plecat Episcopul, cu vaporul. Deodata, aude niste strigate. Din urma. Se uita. Si ii vede pe cei trei venind, calcand pe mare, ca pe uscat. Parinte, ii striga ei, ne mai spui odata rugaciunea aceea? Ca am uitat-o! Episcopul s-a uitat lung la ei. Stateau pe apa, cei trei. Lasati, copii! Le-a spus. Nu mai e nevoie. Spuneti-o voi pe a voastra. Vaporul a plecat, si cei 3 au mers pe apa, pe insula, acasa.

          Nu inteleg o iota din democratie. 3 Puteri. Adica, – Treime. Una, Legislativa. Parlamentul. Alta, executiva. Guvernul. Alta, Judecatoreasca. Justitia. Pai, mai lipseste programul. Daca Programul ar fi Programul de faurire al societatii romanesti Dumnezeiesti dezvoltate, Legislativul ar face legile acestui program. Executivul, le-ar aplica. Justitia, ar veghea ca ele sa fie corect aplicate si respectate de popor, si cele 3 Puteri. Biserica Ortodoxa Romana, ocrotitoarea intregului neam romanesc, s-ar ruga si ar oferi sfaturi, si pilde, si asistenta, celor 3 Puteri. Si tuturor cetatenilor. Presa si mass-media ar fi emisiunea Reflector.

          Fratilor! Nu suntem crestini, noi, romanii? “Basarabi si voi, Musatini/ Descalecatori de tara, datatori de legi, si datini’. Si dacii, cui s-au inchinat? Romanilor? Nu. Nu se poate sa nu mai avem istorici. Sa spuna cui ne-am inchinat, si ne-a fost bine. Ca sa nu fim dati afara din istorie.

          Pe mine atata ma duce capul. ( durere in calcaiul piciorului drept )

          Atata vad. ( iar, durere scurta in calcaiul piciorului drept )

          Datoria criticului literar, spunea Goerge Calinescu, este sa rateze genul.

          Poate am ratat si de data aceasta.

          Sansa istorica de a va spune adevarul.

          Este adevarul meu. Adevarul la care ma gandesc. Nu merita sa mi-l cenzurez.

Prea Sfanta Nascatopare de Dumnezeu, Fecioara Maria, miluieste-te de noi, pacatosii…

 

13 ianuarie 2014

20 fara 20

M-am gandit de ce m-a durut in calcaiul piciorului drept si am scris: “Eu asa am simtit”. Inima parca mi s-a topit.

          Presedintele Romaniei: Iisus Hristos. Iarta-ma, Doamne, ca sunt un pacatos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.