Liviu Florian Jianu: Ultima anchetă a lui Sherlock Holmes

descărcare
Ultima ancheta a lui Sherlock Holmes
 
Sunt Lordul Sherlock Holmes. Am fost chemat de fratele reginei mama, Lordul Dan, la Londra, sa anchetez un caz. O piscina aurifera privata. Clubul Aqua Forte. Englezii sunt conservatori. Au un fair-play glacial.
Analizez piscina. Lorzii intarzie, dupa bunul lor  obicei. Doar doua Miladies. Inoata pe culoare separate. Rar se schimba cate o parola. Nimeni nu vorbeste cu nimeni. Austeritate. Vorbeste numai Lordul Tata, cu Lordul Fiu. Lumini aprinse. In interesul anchetei mele. Pentru acoperire. Clubul este pavoazat discret. Baloane violet. Colorate. Majordomii sunt pe terasa. Fumeaza in aer liber. In rest, punctuali. Sa-mi ofere tot ce nu imi trebuie. La Londra, iarna e calduroasa. Salonul de ceai este gol. Un televizor care tace non-stop. O trusa de prim ajutor, in caz de inec.
Am fost nevoit sa ma deghizez in Napoleon. Sa nu ma recunoasca plantele.
In club, se intra cu bratara,se iese cu bratara. Era sa o uit in buzunar.
M-am schimbat de izmene. Ca sa imi iau fracul. Mi-a ramas mic. De-abia se vede din slip.  Nu in salonul de proba, ci in vestiar. Pentru operativitate.
Am hohotit. Vulgar. Lorzii nu rad niciodata. Pe gratis. De ce mi-a trecut prin minte. Povesti din ziarul Times.
Am inotat meditand. O greseala. Englezii nu mediteaza niciodata. Degeaba.
 Lordul Dan a fost un Lord. Mi-a platit intrarea in clubul privat. Marturisesc ca nu aveam niciun penny.
Daca depasesti timpul de ancheta, in club, esti taxat. Lordul Dan a fost afectat. Platise exact. L-am consolat. Camera de luat vederi o monitorizeaza pe subreta de la intrare. Care lucreaza multitasking. Ca sa-i ridice moralul.
Pana la urma, m-am casatorit. Cu o frantuzoaica. Lady Michel. Sotia mea este mai generoasa decat o englezoaica. Mi-a luat ultimul franc din buzunar. Incerc sa traiesc din scris. Din pacate, n-am nicio pista. Unde as putea sa gasesc aurul. In Transilvania, unde m-am mutat dupa ce Regina Mama mi-a oferit Ordinul Jartierei, nu se gaseste niciun pfund de cianura. Cred ca daca l-as fi examinat, as fi finalizat cazul. Trag din pipa. Aer  fals. Curat.
M-ar fi ajutat sfatul calugarului meu Anglican John. E preziua Craciunului.Dar Michel este ortodoxa. Nu il primeste in casa. Daca bate in geam cu bastonul meu  de la poarta, ii spun sa se strecoare pe intuneric, pe furis, in curte. Si sa imi binecuvanteze ratiunea. Casa, nu indraznesc. Lorzii se multumesc cu un ceai, ziarul Times, si renunta bucuros la pipa. Pentru o partida de golf.
M-a sunat nasul meu. Detectivul Watson. Imi multumeste, de asemenea. Probably, pentru incheierea anchetei. Nu stiu pentru ce. I must to open a new question. This is the question. May be…Intors acasa, am observat ca pasaportul meu expirase din 1995. Am dat timpul inainte.
24 decembrie 2013

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.