Mihaela Berinde: Izolați în România și Adevăruri despre trecut, cu sezoane noi la TVR 1 (din 2 octombrie)

Izolaţi în România şi Adevăruri despre trecut, cu sezoane noi la TVR 1

Din 2 octombrie, telespectatorii TVR 1 se vor bucura de ediţii în premieră ale îndrăgitelor serii de reportaj Izolaţi în România (ora 22.00) şi Adevăruri despre trecut (ora 23.00).

Serile de miercuri sunt rezervate reportajelor şi documentarelor mult îndrăgite de telespectatorii TVR 1: O nouă serie Izolaţi în Româniaa treia, ne va duce în locuri în care nu am mai fost şi la oameni pe care telespectatorii nu i-au mai văzut. Cele 12 noi episoade ne vor arăta şi schimbările produse de semenii noştri pentru a-i ajuta pe cei rămaşi să trăiască în vârf de munte sau în locuri greu accesibile din România. Primul episod – miercuri, 2 octombrie, ora 22.00.

Noua serie Izolaţi în România e pentru echipa de realizatori de la TVR Timişoara (Dite Dinesz, realizator, Marius Danci, operator şi Constantin Buţă, reporter) „ceva ce mai trebuia spus”. Sau poate ceva ce nu a fost înţeles pe deplin şi pe care acum îl caută din nou. „Fiindcă Izolaţi în România e o căutare. Şi îţi asumi că nu ştii drumul sau ce e la capăt. E cumva şi o mare bucurie! Peste tot, oameni care vor să ajute. Emisiunea aceasta nu e doar o serie tv, e o stare înspre bine, pornită de oamenii simpli şi blânzi, de la capătul potecilor, Dite Dinesz, realizatoarea seriei Izolaţi în România de la TVR 1.

Episodul 1 – Pe poteci din Munţii Trascău şi Muntele Găina

În primul episod Izolaţi în România – miercuri, 2 octombrie, la TVR 1 facem cunoştinţă cu Treja „o minune cu chip de om”. Energică, la peste 90 de ani. Coboară o potecă abruptă, după pâine. „Dar drumul acesta e marea bucurie că se întâlneşte cu oameni. Ce ştiu eu – zice ea. Să ţes, să cos. Nu mare lucru! Filmam şi ne trimitea jos, de teamă că o să pierdem poteca, că e prea greu şi mult pentru noi. Filmam cu drona şi ridica bastonul către ea. Îl adusesem pe bată-l crucea”.

În Duminica TOMII, echipa ajunge la Tecşeşti, unde se adună oameni din toate cătunele. Că e duminică şi aici au biserică nouă. Cum i-au găsit reporterii TVR, vedem miercuri, 2 octombrie, de la ora 22.00, la TVR 1. Undeva lângă Râmeţi, în Valea Uzei, unde de asemenea călătorim în primul episod, sunt tot mai puţini oameni. Şi cei care au rămas muncesc cât pentru un sat întreg, ca şi cum le-ar ţine locul.

Adevăruri despre trecut” continuă cu un nou sezon la TVR 1  

Din 2 octombrie revine cu un nou sezon şi seria de reportaje Adevăruri despre trecutMiercurea, de la 22.30, vom afla poveşti nespuse încă şi mărturii despre viaţa omului de rând în comunism: gradul de înarmare a României în perioada comunistă, destinul Linei şi al Ghiorghinei, copii imperfecţi în perfecta lume comunistă (primul caz de naştere de siamezi despre care se auzea în România) sau monstruosul experiment al regimului comunist de dezvoltare a societăţii prin mutarea populaţiei de la sat în aşa-numitele „centre agro-industriale”. Mărturii în exclusivitate ale foştilor lucrători la canalul Dunăre-Marea Neagră, învăţământul la sat – cum s-a produs alfabetizarea în România şi cine au fost primii dascăli ai României moderne sau ce au însemnat căminele culturale din anii comunismului aflăm în noul sezon Adevăruri despre trecut.

„În al şaselea an de difuzare a Adevărurilor despre trecut ne aşteaptă multe poveşti încă nespuse! Continuăm să mărturisim fără patimă despre viaţa omului de rând în comunism. Încremeniţi, printr-o macabră ironie, 50 de ani sub comunism, românii au fost nevoiţi să lase viaţa să curgă şi să-i târâie. Orice suferinţă are în ea plâns şi smerenie. Astăzi însă, supravieţuitorii povestesc în tihnă, sfătos şi simplu despre cum au învăţat să alunece pe spirala durerii”, Raluca Rogojină, producătoarea serieiAdevăruri despre trecut de la TVR 1.

Istorici, foste autorităţi locale şi naţionale, scriitori, diplomaţi, regizori, sportivi, artişti, dar mai ales oameni de rând – trăitori ai unor vremuri despre care astăzi se ştie prea puţin – îşi vor deschide sufletul în noua serie Adevăruri despre trecut de la TVR 1.

La Adevăruri despre trecut, în noul sezon, vorbim şi despre teroarea bărbaţilor români dinainte de ‘89: obligativitatea de a face armata! Despre cum dormeau, ce mâncau soldaţii, despre instrucţie şi comandanţi, duşul şi bromura din ceai, permisiile şi săritul gardului, muncile agricole şi munca pe şantiere, batalioanele disciplinare.

Alte ediţii ne vor reaminti/povesti despre ce au însemnat şcolile profesionale în regimul comunist, despre cum erau trataţi cei cu probleme psihice în epoca Ceauşescu sau cei care trebuia să pară a avea probleme psihice. Şi tot în noul sezon, vom găsi o ediţie dedicată tinerilor străini veniţi la studii în România în perioada comunistă, cei care au decis să rămână pentru a profesa în ţara noastră. Vom mai afla şi ce ştiau românii de pe cele două maluri ale Prutului unii despre ceilalţi în aceeaşi perioadă comunistă.

„Ceauşescu, pacea şi minciuna”, primul episod al seriei Adevăruri despre trecut

Prima ediţie a noului sezon Adevăruri despre trecut – „Ceauşescu, pacea şi minciuna” – vine cu informaţii în premieră despre gradul de înarmare a României în perioada comunistă, despre sprijinul pe care Ceauşescu l-a oferit ani de-a rândul unor organizaţii teroriste şi traficul de arme pe care îl făcea cu aceeaşi abnegaţie cu care, în discursul public, susţinea dezarmarea. Toate întreprinderile din România, indiferent de profil erau pregătite ca, în caz de necesitate, să treacă rapid la fabricarea industriei de război. Mai multe amănunte, în episodul ce poate fi urmărit la TVR 1 miercuri, 2 octombrie, ora 22.30.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *