Presa literară din Oltenia, de Dan Ionescu. Fragmente

Dan Ionescu: Presa literară din Oltenia, Ed. AIUS, Craiova, 2017, 220 p.

Preț: 20 de lei

 

INTRODUCERE

 

Descoperirea tiparului a perfecţionat comunicarea între cetăţenii diferitelor locuri şi timpuri, îndeosebi prin apariţia presei. Publicaţiile au instituit continuitatea şi periodicitatea transmiterii de informaţii, conectându-i pe cititori într-o mult mai mare măsură la actualitate.

Studiul presei în general reprezintă o componentă a istoriei culturale, tot astfel cum cercetarea celei literare trebuie integrată istoriei literaturii, căci evoluţia literaturii a datorat enorm publicaţiilor specializate.

„Die Nieuwe Tidjingles” („Noutățile din Anvers”), cea dintâi gazetă, s-a tipărit „la Anvers, în anul 1605” (McLuhan, 1975, p. 29). Săptămânalul punea la dispoziţia publicului un spaţiu de corespondenţă, pentru a interacționa cu publicul și implicit, pentru a verifica audiența.

Această etapă de început se datoreşte țărilor cu potențial financiar, ca Anglia, Germania, Franța, Italia. În ce ne priveşte, a trebuit să aşteptăm sfârşitul veacului al XVIII-lea pentru a înregistra prima tentativă mediatică.

Provinciile românești au menținut legături strânse, îndeobște cu Franța. Tudor Vladimirescu de exemplu, citea jurnale franțuzești, la care era abonat. Energiile parveneau țării prin ochii înfometați de adevăr și de cunoaștere ai marilor boieri iubitori de țară, ori ai tinerilor burghezi, trimişi la studii în străinătate.

Țara era în progres economic și avea nevoie să vorbească. Ion Heliade Rădulescu a creat culoarul adecvat, întemeind o tipografie proprie, în care a apărut „Curierul românesc” (București, 8.IV.1829), cu suplimentul „Curier de ambe sexe” (București, 1837). La Iași, Gheorghe Asachi înființează „Albina românească” (1829), cu suplimentul „Alăuta românească”, iar la Braşov, G. Barițiu scoate „Gazeta de Transilvania” (Brașov, 1838), cu suplimentul „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, astfel încât toate cele trei provincii istorice româneşti au beneficiat, aproape concomitent, de publicaţii informative şi literare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *