Richard Haass – de la Departamentul de Stat al SUA, la „Garantat 100%”. Articol de Mihaela Berinde

https://blog.revistaderecenzii.com/

Garantat cu R. Haass

Richard Haass – de la Departamentul de Stat al SUA, la „Garantat 100%”

Exclusivitate TVR: Cătălin Ştefănescu ne oferă un interviu cu preşedintele Consiliului pentru Politică Externă al Statelor Unite. La „Garantat 100%”, Richard Haass ne explică „Lumea în care trăim”. TVR 1, duminică, 23 mai, ora 23.00.

Este preşedintele Consiliului pentru Politică Externă al Statelor Unite. A fost consilier de politică externă al preşedinţilor George H. W. Bush şi George W. Bush, dar şi al Secretarului de Stat Colin Powell. Richard Haass, una dintre cele mai influente personalităţi ale politicii externe americane, a acordat un interviu în exclusivitate Televiziunii Române, pe care telespectatorii îl pot urmări duminică, 23 mai, de la ora 23.00, la TVR 1.

„I-am povestit invitatului nostru, la un moment dat, că sunt un om ai cărui bunici, asemenea multor altora, i-au aşteptat pe americani să vină să îi salveze de comunism. În locul lor au venit sovieticii, care nu s-au dat duși de pe-aici încă mulți ani după 1958, când și-au retras trupele de ocupație. Acum, militarii americani au ajuns în România, în calitate de aliați, oferindu-ne o importantă garanție de securitate. L-am întrebat pe Richard Haass: Militarii americani au venit aici, la noi, ca să rămână? Răspunsul îl veţi afla duminică, la Garantat 100%”, ne promite Cătălin Ştefănescu, vorbind despre interviul său cu diplomatul american.

Într-un dialog fascinant, la „Garantat 100%”, invitatul lui Cătălin ne explică pe îndelete „Lumea în care trăim.”. De altfel, „Lumea în care trăim. O scurtă introducere”este şi titlul celei mai recente cărţi ale sale, apărute în urmă cu câteva zile la Editura Nemira. Prin ceea ce scrie şi prin ceea ce transmite în interviu, Richard Haass ne oferă un fel de normalitate, de înţelegere a lumii în care trăim, încearcă să ne lumineze de ce se întâmplă ce se întâmplă. De altfel, Madeleine Albright, fostul Secretar de Stat al SUA, recomandă lucrarea lui Haass: „o carte care analizează cum funcționează lumea în prezent, cum se schimbă și de ce trebuie să cunoaștem toate lucrurile acestea. Orice cetățean ar trebui să o citească.“

Cu o experienţă de zeci de ani în Departamentul de Stat al Statelor Unite, dar fiind şi bun cunoscător al României, Richard Haass face referiri pe larg în emisiune la ţara noastră, la poziţia României în calitate de aliat al Statelor Unite. La „Garantat 100%” de duminică, Richard Haass transmite şi câteva mesaje clare conducătorilor noştri: „e un punct de vedere despre ţara noastră pe care merită să îl înţeleagă telespectatorii, dar de mare interes şi pentru cei care ne conduc”, punctează realizatorul. De la înălţimea experienţei sale, autorul cărţii „Lumea în care trăim. O scurtă introducere” ne vorbeşte şi despre cum va arăta această lume.

Şi tot la „Garantat 100%”, Cătălin discută cu diplomatul american despre teoriile conspiraţiei, despre pandemie – dacă e pe bune sau în mod artificial creată, dar şi despre situaţia tensionată din apropierea graniţelor României – relaţia dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, despre multe alte probleme care ar trebui să ne intereseze pe fiecare dintre noi, în calitate de cetăţeni ai acestei ţări.

Despre Richard N. Haass, diplomat şi personalitate marcantă a politicii externe din SUA

Richard N. Haass este președintele Consiliului pentru Politică Externă. Diplomat cu experiență și consilier politic, Haass a fost consultant senior al președintelui George W. Bush pentru Orientul Mijlociu, a lucrat împreună cu secretarul de stat Colin Powell și s-a implicat în negocierea tratatelor de pace din Cipru și Irlanda de Nord. A fost distins cu Presidential Citizens Medal, State Department’s Distinguished Honor Award și Tipperary International Peace Award.

Haass este autorul şi/sau editorul a treisprezece cărţi despre politica externă americană şi a unei cărţi de management. Printre volumele publicate se numără și A World in Disarray: American Foreign Policy and the Crisis of the Old Order (2017) și War of Necessity, War of Choice: A Memoir of Two Iraq Wars (2010). Lumea în care trăim. O scurtă introducere (The World: A Brief Introduction) este cea mai recentă carte a sa, publicată în 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *