Sonete zise

Sonete zise

            de Dan Ionescu

La editura AIUS, Aurelian Zisu a publicat volumul Sonetele rănite. După definiţie, sonetul „este o poezie cu formă fixă, alcătuită din paisprezece versuri repartizate în patru strofe: două catrene şi două terţete sau trei catrene şi un distih“. Eventuale abateri de la definiţie n-ar fi sancţionabile datorită prezenţei adjectivului „rănite“. Semnificatul adjectivului ebruitează corespondenţă cu suferinţa umană. Posibile subiecte de agent aflate ca motive în carte ar lămuri tipicul adjectivului: propriu-zis ori verbal. Această clasificare va semnala implicit asupra felului sursei de inspiraţie: ambiental sau livresc.

Continuă să citești

Moara

Moara (Povestiri), de Livius Petru Bercea, Editura Nagard, Lugoj, 2010, 108 p.

Povestiri care îmbină trecutul cu prezentul, iar cel care trage după el firele temporale e un singur personaj, Laviniu. Povestirile au caracter memorialistic și aduc în fața publicului, mai cu seamă juvenil, secvențe de un inedit am spune irepetabil. (Red.)

Haiku

Haiku, de Romeo Ionescu, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 2012, 90 p.

„Cred că e nevoie într-o cultură, inclusiv într-o cultură poetică, de mai multe registre. Și aceste registre contrastante sau aparent contrastante conturează o artă a poeziei de valoare, de care avem nevoie”. Gheorghe Grigurcu

Brândușele

9. XI. 1936 – s-a născut Nicolae Calomfirescu, în Turnu-Severin;

9. XI. 1956 – s-a născut Liliana Hinoveanu, în Vânjuleț, jud. Mehedinți;

9. XI. 1918 – a murit Guillaume Apollinaire, în Paris (n. 26. VIII. 1880, Roma).

Guillaume Apollinaire

Brânduşele

de G. Apollinaire

E lunca veninoasă, când toamna e-n declin.
Cireada paşte iarbă,
Dar paşte şi venin –
Brânduşe înflorite ca cearcănele grele
Iar ochii tăi se-aseamănă cu ele:

Continuă să citești