Avem vârsta propriilor traumatisme de Tania Jilavu

https://blog.revistaderecenzii.com

Ecoul îndepărtat al furtunii mă zguduie brusc. Dorm adesea aici, în atelier, alături de ustensilele mele. Sunt adevărata mea familie, căci nu-mi creează niciodată neplăceri. Lucru pe care nu-l putem spune despre oameni. Că voi îmbătrâni era ultimul gând ce-mi trecuse prin cap cât eram tânără, până mai ieri… Selfieul e punerea în scenă a banalului cotidian propriu. Fac parte din generația bogaților fără de zloți, bogații în amintiri, trăiri, lecturi și sentimente împărtășite și trăite din plin, intens. Mi-e inima o clipă pe valul trecător.

Continuă să citești

Acad. Victor Voicu, prof.univ.dr. Maria Dorobanțu: Lansarea lucrării „Hypertension and Heart Failure“. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com

Academia Română, prin Secția de științe medicale, organizează miercuri, 24 aprilie 2024, lansarea volumului Hypertension and Heart Failure. Epidemiology, Mechanisms and Treatment, ediția a II-a, apărut la Editura Springer. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 11.
 
Moderator: acad. Victor Voicu, președintele Secției de științe medicale
Alocuțiuni: prof.univ.dr. Cezar Macarie și prof.univ.dr. Dan Dominic Ionescu
Concluzii: prof.univ.dr. Maria Dorobanțu, membru corespondent al Academiei Române
Cea de-a II-a ediție a lucrării „Hipertensiunea și insuficiența cardiacă. Epidemiologie, mecanisme și tratament“ (Hypertension and Heart Failure. Epidemiology, Mechanisms and Treatment) apare sub egida Societății Europene de Hipertensiune și este publicată, ca și prima ediție, la prestigioasa editură Springer.
 
Doi dintre cei cinci editori sunt cunoscuți profesori și medici de specialitate români: academician Victor Voicu, președintele Secției de științe medicale a Academiei Române, și profesor doctor Maria Dorobanțu, membru corespondent al Academiei Române și membru al Academiei Medicale din Franța.
 Editori: 
Maria Dorobanțu |  Victor Voicu | Guido Grassi | Enrico Agabiti-Rosei |Giuseppe Mancia
Continuă să citești

Mărturisire de Liviu Rebreanu

https://blog.revistaderecenzii.com

Pentru Fanny…

Mulți cred că se laudă zicând: „Iată inima mea! Vi-o dau… n-am nevoie de dânsa… Mie nu mi-e frică de chinurile geloziei, mie nu-mi pasă de tremurările înfrigurate ale iubirii! De un singur lucru mă feresc: să nu fiu banal! Aș vrea să sufăr, aș vrea să scrâșnesc din dinți, să-mi smulg părul și să adorm cu genele muiate în lacrimi! Astfel, cel puțin, aș ști că trăiesc, aș înțelege, poate, ce însemnează a iubi… Dar zilele trec, veșnic aceleași, searbede și plictisitoare, și viața mea se scurge întocmai ca viața unei gâze netrebnice… Eu nu pot avea o iubire; eu nu pot avea decât iubiri. Iubirile acestea însă răsar repede, pâlpâiesc o clipă și apoi pier, dispar pentru totdeauna, parc-ar fi fost niște visuri pe cari le uiți îndată ce te-ai deșteptat din somn’…

Continuă să citești

Eleonora Duse-Mounet Sully. Proză de I. L. Caragiale

https://blog.revistaderecenzii.com

Cei doi meteori au trecut pe dinaintea ochilor noștri: s-au arătat strălucind orbitori, zguduindu-ne până-n adâncul sufletului. și au dispărut de pe cerul nostru, lăsîndu-l și mai întunecat decît fusese înainte de magica lor apariție.

Eleonora Duse… Mounet-Sully — au trecut pe lîngă noi aceste sublime stele ale artei moderne, și acum, orbiți, ne întrebăm: fost-a o realitate sau un vis acele minunate arătări?

Continuă să citești

Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com

1500 – Navigatorul portughez Pedro Álvares Cabral a descoperit Brazilia.

1509 – Henric al VIII-lea a fost încoronat rege al Angliei.

1529 – Spania și Portugalia au încheiat Tratatul de la Zaragoza, prin care își împărțeau coloniile din emisfera estică.

1724 – S-a născut filosoful german Immanuel Kant (d. 1804).

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com

* Programul dedicat Zilei internaţionale a cărţii (23 apr.) de la sediul Institutului Cervantes din Bucureşti începe pe data de 22 aprilie, de la ora 19:30, cu proiecţia primului film din ciclul ‘Locul cărţilor’ (El retablo de las maravillas – Spania, 2021, regia: Guillermo G. Peydro) – un proiect special care oferă posibilitatea de a descoperi legătura dintre literatură şi felul în care ne concepem propria existenţă, arătând cum ne ajută cărţile să înţelegem realitatea şi chiar să ne motiveze să producem cinema de calitate. Proiecţiile vor continua timp de patru seri, cu începere de la aceeaşi oră. Filmele vor rula în versiune originală în limba spaniolă, cu subtitrare în limba engleză, accesul fiind liber, dar cu rezervare prin e-mail (22 – 25 apr.)

Continuă să citești

„Ploiești, orașul meu, oraș european”. Concurs de creație plastică

https://blog.revistaderecenzii.com

COMUNICAT DE PRESĂ

Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești organizează anual concursul de artă plastică pentru elevi „Ploiești, orașul meu, oraș european”.

Concursul, aflat la cea de a XVIII-a ediţie, se organizează în perioada 16 Aprilie – 09 Mai  2024 și se adresează tinerilor pentru a stimula creativitatea acestora și pentru aprecierea valorilor cultural-educative.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com

* Anul 2024 îi este dedicat compozitorului italian Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc 100 de ani. Celebrarea Centenarului Puccini în România include o serie de evenimente de înaltă ţinută artistică ce vor onora aşa cum se cuvine contribuţia extraordinară a compozitorului în muzica de operă şi nu numai. În România, Centenarul Puccini va fi celebrat sub patronajul Ambasadei Italiei şi va fi organizat de Institutul Italian de Cultură, în colaborare cu Artexim. Centenarul va include producţii de operă, concerte, recitaluri, prelegeri şi masterclass-uri, evenimente remarcabile ce se vor desfăşura în teatre, instituţii culturale şi universităţi de prestigiu din principalele centre culturale ale României. Institutul Italian de Cultură, în parteneriat cu Artexim, va prezenta, de la ora 11:00, la sediul institutului (Aleea Alexandru 41, Bucureşti), evenimentele care vor avea loc în acest an comemorativ

Continuă să citești