SOLOMON MARCUS: Înţelepciunea binevoitoare, de ȘTEFAN VLĂDUȚESCU

Solomon Marcus: Înţelepciunea binevoitoare

                                                      de Ştefan Vlăduţescu

       Unii oameni ar trebui să fie eterni: fie prin puterea caracterului şi/sau a minţii lor, fie prin iubirea şi respectul nemărginit ce li-l poartă cei care i-au cunoscut şi pe care i-au sprijinit. În linia de relevanţă aristotelică a acestei premise, profesorul Solomon Marcus ar trebui să fie de două ori etern: pentru ce a făcut cu sine şi pentru ce a făcut cu ceilalţi. Din această perspectivă vedem cartea „Întâlniri cu/meetings with Solomon Marcus”, 2 volume (Bucureşti, Editura Spandugino, 2011), publicată în coordonarea Laviniei Spandonide şi a reputatului om de ştiinţă Gheorghe Păun.

Continuă să citești

Stelian Ţurlea: Elemente metafizice în proza evenimenţială, de Ștefan Vlăduțescu

Stelian Ţurlea: Elemente metafizice în proza evenimenţială

                                                                                    de Ştefan Vlăduţescu

Stelian Ţurlea este cunoscut ca un jurnalist temeinic şi serios, aşezat în sistematica de evenimente majore şi de ştiri a realităţii. De aceea, cel mai recent roman al său „Te voi răpi la noapte!” (Bucureşti, Cartea Românească, 2011) ne apare ca surprinzător prin mişcarea sigură a personajelor într-o lume imaginară. De la Nicolae Filimon la Rebreanu şi de la Camil Petrescu la Nicolae Breban şi Augustin Buzura, romanul românesc s-a zbătut să se elibereze de biografic. Romanul nostru rămâne totuşi marcat de intervenţia biograficului în diegeză. Lumea imaginară plăteşte rate băncii de fapte a istoriei. În raport cu profilul profesional al lui Stelian Ţurlea, epica face vizibil potenţialul său de a construi în imaginar.

Continuă să citești

MIRCEA DANELIUC: Răceala dintre două spălări pe cap, de Ştefan Vlăduţescu

Mircea Daneliuc: Răceala dintre două spălări pe cap

de Dan Ionescu

Unul dintre cei mai importanţi regizori, Mircea Daneliuc se dovedeşte a fi un foarte bun prozator, evidenţiat elogios de Nicolae Manolescu în Istoria critică a literaturii române (p. 505). La editura „Curtea Veche“, Mircea Daneliuc a publicat volumul de proză scurtă, Două spălări pe cap.

Continuă să citești