Aurel Rău: Darul adus de fiecare zi, de Ştefan Vlăduţescu

Aurel Rău: Darul adus de fiecare zi

de Ştefan Vlăduţescu

Ceea ce a făcut dintotdeauna valoarea expresiv-estetică a liricii lui Aurel Rău este remarcabila capacitate de a găsi suavitatea, mlădierea, fragilitatea şi foşnirea temporală a lucrurilor şi stărilor, a fiinţelor şi obiectelor. Categoria timpului (prin formele sale: momentul, intervalul, clipa, ritmul, ciclul, anotimpul, anul, veacul, mileniul etc.) şi modul în care existentul se situează în timp alcătuiesc, în rezonanţă cu întreaga operă, armătura antologiei „Optzeci de poezii” (Cluj-Napoca, Editura Napoca Star, 2010).

Continuă să citești

Constantin Stan: Mai departe … şi mai încet, de Ştefan Vlăduţescu

Constantin Stan: Mai departe … şi mai încet

                                                                           de Ştefan Vlăduţescu

Cartea lui Constantin Stan, „Trăieşte şi mergi mai departe”, (Piteşti, Editura Pământul, 2009), este romanul elegant şi rapid al unei iubiri în viteză care moare în timp ce se naşte. Ţesătura epică se constituie cu prioritate pe o armătură erotică. O poveste de iubire interculturală alcătuieşte scenariul fundamental. În acest cadru generic sunt apoi convocate teme privind formula existenţială, raportul corp-minte, rolul morţii în trăirea vieţii ca aprigă supravieţuire, rostul-sensul lumii, evaziunea în timp şi spaţiu, cunoaşterea.

Continuă să citești

ROBERT RADU HERVIAN: Spirit şi comunicare, de Ștefan Vlăduțescu

Robert Radu Hervian: Spirit şi comunicare

de Ştefan Vlăduţescu

Prin cartea „Un portret al Americii în 21 de corespondenţe” (Bucureşti, Editura Hasefer, 2011), Robert Radu Hervian ne propune o imagine comprehensivă a spiritului american. Radiografia are loc prin intermediul a 21 de reportaje analitic-meditative. Acestea au fost scrise şi publicate în revista de limba română „Minimum”, din Israel, între mai 2004 şi aprilie 2010. Ele pornesc de la întâmplări, evenimente istorice, observaţii sau constatări şi se ridică la reflecţii revelatoare în legătură cu specificul conduitei, comportamentului şi existenţei americanilor. Foiletoanele ne ajută să înţelegem Statele Unite ale Americii.

Continuă să citești

Țara vede alb

Foto: Adrian Barbărasă, Pe gânduri

25. XII. 1941 – s-a născut Ioan Alexandru, în Topa Mică, jud. Cluj (m. 2000, Bonn);

25. XII. 1963 – a murit Tristan Tzara, în Paris (n. 16. IV. 1896, în Moinești);

25. XII. 1935 – a murit Paul Bourget, în Paris (n. 2. IX. 1852, în Amiens);

25. XII. 2000 – a murit W. V. Quine (n. 25. VI. 1908, în Ohio).

Tristan Tzara – gigantica lepră albă a peisajului

sarea se grupează în constelație
de păsări pe tumoarea căptușelii

Continuă să citești