Liviu-Florian Jianu: Imnuri împotriva duplicitătii, de Ştefan Vlăduţescu

Liviu-Florian Jianu: Imnuri împotriva duplicitătii

de Ştefan Vlăduţescu

„Prin „Imnurile fătărniciei” (Craiova, Editura Contrafort, 2010), Liviu-Florian Jianu probează o vocatie poetică aparte, manifestată ca interiorizare a lumii pe coordonatele unui lirism meditativ. Temele sale predilecte sunt orientate pe două directii: evenimente ale vietii cotidiene (moartea tatălui, un Mos Crăciun pentru fiica sa Marina, „8 martie”, aniversări si anotimpuri) sau evenimente gnoseologice, existentiale ori moral-religioase (răspunsul si întrebarea, darul, moartea unui poet, timpul si sufletul, singurătatea, drumul).

Continuă să citești

Liviu Jianu: Exerciţii de proză cugetată, de Ştefan Vlăduţescu

Liviu Jianu: Exerciţii de proză cugetată

de Ştefan Vlăduţescu

“Există fapte şi oameni care în particular n-au nimic care să atragă ca inspiraţie epică. Totuşi, un spirit ce lecturează cotidianul cu o privire scrutătoare, sub aparenţa de platitudine şi în cuprinsul banalităţii, găseşte semnificaţii desfătătoare. Acestea sunt coordonatele universului epic al cărţii de proze scurte „Lumea are cele mai bune intenţii!” (Craiova, Editura Contrafort, 2008) de Liviu Jianu.

Continuă să citești

Ioan Budai Deleanu: Țiganiada

MD1

Foto: Mihaela Delamare, Iubire de piatră

6. I. 1946 – s-a născut Stelian Turlea, în Ploiești;

6. I. 1940 – s-a născut Ion Lazu, în com. Ciubârciu, jud. Tighina;

6. I. 1897 – s-a născut Ionel Teodoreanu, în Iași (m. la 3. II. 1954, în București);

6. I. 1881 – s-a născut Ion Minulescu, în București (m. la 11. IV. 1944, în București);

6. I. 1802 – s-a născut Ion Heliade Rădulescu, în Târgoviște (m. la 27. IV. 1872, în București);

6. I. 1760 – s-a născut Ioan Budai Deleanu, în Cigmău, Hunedoara (m. la 24. VIII. 1820, în Liov);

6. I. 1932 – a murit Iacob Negruzzi, în București (n. 31. XII. 1842, în Iași).

Într-un bazar sentimental

de Ion Minulescu

Stofe vechi, o mandolină,
Un Cézanne şi doi Gauguin,
Patru măşti de bronz:
Beethoven, Berlioz, Wagner, Chopin,

Continuă să citești

Pești prinși de Mihail SADOVEANU (serial inedit)

images

Soiuri de pește pescuit de Mihail SADOVEANU

(Serial de Dan Ionescu)

1. Împrejurarea: la Prut. „Acolo zăpușeala lui iulie a scăzut deodată și-n sălciile bătrâne cântă grangurii. (…) S-aude și mierla, și pupăza și huruitul tainic al turturelelor. Și-ntre maluri bătrâne curge Prutul cenușiu, pe lângă aceleași îngrămădiri de bolovani, pe sub același pod vechi de fier, printre aceleași zăvoaie. (…) Deodată a apărut aproape, pe o rămurică, la marginea apei, pescărelul colorat. Stă neclintit, așteptând ca și noi. Coada i-i scurtă și neglijată, însă pliscul lung, tare și îngrijit fasonat. Și atitudinea gânditoare, gravă și netrebnică, ca și a noastră. (…) Trag fără grabă, cum m-au învățat bătrânii, ș-aduc la fața apei un mihalț”. (Mihail Sadoveanu, Pescuitul cu undița)

2. SoiulMIHÁLȚ, mihalți, s. m. Pește răpitor de râu, în formă de fus, acoperit cu solzi mărunți de culoare brună-verzuie și având în vârful mandibulei un mic fir alungit; mântuș (Lota lota). – Et. nec. Sursa: DEX ’98 |

MIHÁLȚ ~i m. Pește dulcicol răpitor, de talie mare, cu cap mare și turtit, având corp alungit acoperit cu solzi mărunți, galben-verzui. /Orig. nec. Sursa: NODEX |