Cristian Bădiliţă: Invăţăturile Sfinţilor Părinţi

images

Cristian Bădiliţă: Invăţăturile Sfinţilor Părinţi

de Mirela Teodorescu

Cristian Bădiliţă este, probabil, la această oră cel mai cunoscut specialist român al creştinismului timpuriu, deopotriva poet şi eseist, ne-a adus un volum de invăţaturi ale Sfinţilor Părinţi din Pustiu: Patericul sau Apoftegmele Păriţilor din pustiu (Editura Adevarul Holding, Bucureşti – 2011). „La început a fost tăcerea. „Un frate l-a întrebat pe avva Visarion: «Ce să fac?». Bătrînul îi zice: «Taci şi nu te măsura pe tine însuţi»””. Tăcerea purificatoare, terapeutică, practicată nu numai de Părinţii din pustiu, ci de toţi novicii din marile religii sau filozofii soteriologice (hinduism, budism, iudaism, în varianta ascetică, pitagorism etc.).

Continuă să citești

James Joyce: Ulysses („Ulise”, 1922)

MD..Foto: Mihaela Delamare, Cartea de pe rug

13. I. 1917 – s-a născut George Petcu, în Grindu, Ialomița (m. la 19. V. 1939, în București);

13. I. 1993 – a murit Aurelian I. Popescu, în Craiova (n. 24. III. 1931, în satul Vidin, com. Jupânești, jud. Gorj);

13. I. 1958 – a murit Dan Botta, în București (n. 26. IX. 1907, în Adjud);

13. I. 1941 – a murit James Joyce, în Zurich (n. 2. II. 1882, în Dublin);

13. I. 1916 – a murit George Bengescu – Dabija, în București (n. 30. VI. 1844, în București).

Noaptea de Bobotează, de George Petcu

Prin oglinzile putrede de somn, / Albă să treci, / Zornăind aurăriile reci… ”

Lumânări suiau lebede stinse ! / Pierdute zăpezi, linişti ninse / Tremurau în raiuri de oglinzi…

Continuă să citești

Alexandra Olivia Nedelcea: Eminescu, economistul

eminescu 2Eminescu, economistul, de Alexandra Olivia Nedelcea, Fundația „Scrisul Românesc”, Craiova, 2000, 206 p. Ilustrația coperții: Luceafărul de Sabin Bălașa.

Eminescu, economistul reprezintă lucrarea de doctorat a tinerei Alexandra Olivia Nedelcea. Sunt interpretate ideile economice ale jurnalistului Mihai Eminescu: „De când lumea nu s-a văzut ca un popor să stea politicește sus și economic jos; amândouă ordinele de lucruri stau într-o legătură strânsă; civilizația economică e muma celei politice. când cineva e conservator în principiile economice ar fi obligat a fi și în principiile politice (…).

Nematuritatea economică e totdeauna însoțită de cea politică. Și pentru a ajunge la maturitate se cere educație”. Mihai Eminescu

 

Tudor Nedelcea: Eminescu și realsemitismul

eminescuEminescu și realsemitismul, de Tudor Nedelcea, Editura SITECH, Craiova, 2010, 282 p.

Carte cu o temă interesantă, care tratează în mod corect atitudinea poetului național și universal, Mihai Eminescu, față de poporul evreu:

„Ideea călăuzitoare a tuturor articolelor și studiilor sale consacrate chestiunii evreiești constă în faptul că interesele reciproce sunt armonizabile, dar pentru aceasta se cere bunăvoință și abnegație reciprocă”. Tudor Nedelcea