ȘTEFAN VLĂDUȚESCU: Structuri discursive standard (II)

images (1)

STRUCTURI DISCURSIVE STANDARD (2)

                                                                                              de ŞTEFAN VLĂDUŢESCU

În opinia lui V. Tonoiu, negocierea „constituie mai ales o tehnică (politică, diplomatică, sindicală etc.) de reglementare a conflictelor”. În cazul acestei structuri discursive standard, actanţii sunt aduşi la aceeaşi masă de interese corelate opozitiv, sunt prinşi într-un câmp de interese divergente şi sunt ţinuţi de forţe ce derivă din importanţa atingerii scopului. Dialogul ca structură discursivă şi negocierea stau faţă în faţă pe ideea interesului: dialogul prezintă un interes tetic, iar negocierea este mobilizată de un interes practic.

Continuă să citești

ȘTEFAN VLĂDUȚESCU: Structuri discursive standard (I)

images

STRUCTURI DISCURSIVE STANDARD (1)

                                                                           de ŞTEFAN VLĂDUŢESCU

         În practica de ordin comunicaţional, precum de altfel în oricare alt tip de practică se constituie cu timpul structuri discursive funcţionale uşor recognoscibile. Recurgerea la atare structuri discursive se face cu conştiinţa unei situaţii de comunicare. Nu-i vorbă că o figură aparte ar face aceste structuri când s-ar ajunge la ele nu doar printr-o decizie, ci şi în mod oarecum involuntar. Oricine recunoaşte astfel de structuri discursive tip: conversaţie, dialog, negociere, dispută, controversă, diferend, schimb de vedere etc.

Continuă să citești

Artur Silvestri: „Alcătuiri” de poveste

images

„Alcătuiri” de poveste

de Daniela Gîfu

O viaţă de înger. Şapte nuvele iniţiatice, plăsmuite în perioada 1977 – 1984 la Snagov şi Izvoul Mureşului, cu încântare, nelinişte, adâncime, tulburare, delicateţe, înduioşare…, adunate şi republicate[1] postum – prin efortul netăgăduit al doamnei sale, scriitoarea Mariana Brăescu Silvestri – în volumul Apocalypsis cum figuris, la Editura Carpathia în anul 2009. Aproape nimic din ce scrisesem ca după o dictare, – spunea în textul de introducere Artur Silvestri – cu nu mai mult de câteva ştersături, îndreptări şi adaosuri, nu s-a mai schimbat apoi… (p. 10). Firul său narativ pune sub lupă starea de spirit, analizându-i impresionant consistenţa.

Continuă să citești

Ghid de pregătire pentru BACALAUREAT 2013, Limba și literatura română

2013

 

Ghid de pregătire pentru BACALAUREAT 2013, Limba și literatura română, Editura Sigma, București, 2012, 456 p., Preț: 29 lei. (Pentru detalii, contactați-ne la adresa de e-mail: [email protected])

Ghidul de pregătire pentru BACALAUREAT 2013, Limba și literatura română conține: 1. programa, calendarul și metodologia examenului; 2. subiectele date la Examenul de BACALAUREAT în anii școlari 2009 – 2010, 2010 – 2011 și 2011 – 2012; 3. modelul de subiect propus de MECTS pentru 2012; 4. 55 de modele de subiecte create după modelul propus de MECTS; 5. noțiuni privind formarea și evoluția limbii române și de istorie literară.

ATENȚIE! în categoria Bacalaureat 2013, cei interesați vor găsi variante rezolvate complet. (Red.)

Ghid de pregătire pentru examenul de Evaluare Națională (2013), Limba și literatura română

capacitate

Ghid de pregătire pentru examenul de Evaluare Națională, Limba și literatura română, Editura Sigma, București, 2012, 278 p., Preț: 17 lei. (Pentru detalii, contactați-ne la adresa de e-mail: [email protected])

Ghidul de pregătire pentru examenul de Evaluare Națională, Limba și literatura română conține: 1. programa, calendarul și metodologia examenului; 2. subiectele date la Evaluarea Națională – 2010, 2011, 2012; 3. noțiuni de teorie literară; 4. teste de evaluare create după modelul propus. (Red.)