Prof. Livia Pigulea. Studiu: Nuvela psihologică Moara cu noroc, de Ioan Slavici

Prof. Livia Pigulea. Studiu: Nuvela psihologică Moara cu noroc, de Ioan Slavici

 

Nuvela este o specie a genului epic în proză, mai amplă decât schiţa şi mai simplă decât romanul, cu un conflict bine conturat.

Moara cu noroc este o nuvelă psihologică și se impune prin dinamica unor fapte dramatice, prin realizarea unor personaje puternice care acţionează după propriile lor îndemnuri, dar a căror viaţă este hotărâtă de un destin implacabil, ca în tragedii. Cum contribuţia directă a eroilor la desfăşurarea acţiunii este puternică, şi valoarea limbajului, a dialogului, ca document al vieţii sufleteşti, creşte. Moara cu noroc este o nuvelă psihologică.

Continuă să citești

Prof. Livia Pigulea. Studiu: Tradiționalismul și modernismul în literatura română

Prof. Livia Pigulea. Studiu: Tradiționalismul și modernismul în literatura română

Revista „Gândirea”, propagatoarea tradiționalismului în literatura noastră, odată cu mutarea în București, sub conducerea lui Nichifor Crainic, s-a situat pe o linie tradițională. În articolul Sensul tradiției, Crainic reproșează sămănătoriștilor că „n-au văzut cerul spiritualității românești” și că „noi vedem arcuindu-se pe pământul nostru, coviltirul de azur al bisericii ortodoxe”.

Continuă să citești

Prof. LIVIA PIGULEA: Varianta 10, de rezervă (Rezolvată). Bacalaureat, sesiunea iulie, 2012. Limba și literatura română

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare

Probă scrisă – Limba şi literatura română

VARIANTA 10

 

• Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu.

• Timpul de lucru efectiv este de 3 ore.

 

SUBIECTUL I (30 de puncte)

Citeşte următorul text:

ACTUL II, SCENA XVI

ACEIAŞI, fără DOMN

Acelaşi joc ca la începutul scenei precedente. Sentiment general de uşurare.

Fiecare se aşază la locul lui. Moment de tăcere.

BOGOIU (care a auzit ultima replică a Domnului, fără să-i dea prea mare atenţie, sare luminat, ca şi cum abia acum ar fi auzit-o): Ce-a zis? Joi? 12? Aţi auzit? A zis joi. A zis 12. Joi, joi, joi… E joi şi e 12. Daţi-mi o cretă! Daţi-mi un creion! Daţi-mi cerneală! Daţi-mi să scriu! (Scrie cu degetul pe jos, pe perete, în aer:) Joi 12 august, joi 12 august… Presimţeam eu, domnule! Îmi spunea inima. 12 august, 12 au… (entuziasmul îi scade subit, lasă cuvântul neterminat. […] Pe urmă, cu totul dezumflat:) Dacă azi e în doişpce, atunci pân’la cincisprezece mai sunt trei zile. Şi la 15…

Continuă să citești

Prof. LIVIA PIGULEA: Varianta 2 (rezolvată). Bacalaureat. Limba și literatura română

VARIANTA 2

 

Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu.

• Timpul de lucru efectiv este de 3 ore.

 

SUBIECTUL I (30 de puncte)

Citeşte următorul text:

Muzica a jucat un mare rol între noi. Eram pasionat pentru sunete şi am voit să o învăţ pe Ioana tot ce ştiam şi tot ce mai aflam. Cum educaţia mea începuse de mult, ea a învăţat deodată numai operele bune, a cunoscut pe Debussy, înainte de a fi auzit pe Puccini. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în literatură […]. Avusese norocul unui profesor bun, pe care nu-l avusesem odinioară eu, şi pierdusem mult timp ca să am curajul să cred că anumite opere sunt proaste, indiferent de admiraţia ce o au încă pentru ele unii critici cunoscuţi. […] Aş vrea să conving pe toţi cum se pricepe de bine să judece o operă literară, fără influenţa nimănui, neputând să-i schimb părerile, şi ce patimă pune să-ţi demonstreze adevărurile descoperite de ea. Minunatele ceasuri petrecute cu ocazia unei discuţii asupra literaturii, muzicii, vieţii!

Continuă să citești

Varianta 4 (REZOLVATĂ). Bacalaureat. Limba și literatura română

VARIANTA 4

 

• Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu.

• Timpul de lucru efectiv este de 3 ore.

 

SUBIECTUL I (30 de puncte)

Citeşte următorul text:

Mergând într-o zi acolo cu Pantazi, către amiazi, dădeam de o tânără, nouă necunoscută […]. La intrarea noastră, ridicând capul, roşii până în albul ochilor. Văzui atunci pe Pantazi, palid ca un mort, ducându-şi mâna la inimă: „Doamne, îl auzii şoptind, cum îi seamănă!“

Continuă să citești

Ghid de pregătire pentru BACALAUREAT 2013, Limba și literatura română

2013

Ghid de pregătire pentru BACALAUREAT 2013, Limba și literatura română, Editura Sigma, București, 2012, 456 p., Preț: 29 lei. (Pentru detalii, contactați-ne la adresa de e-mail: [email protected])

Ghidul de pregătire pentru BACALAUREAT 2013, Limba și literatura română conține: 1. programa, calendarul și metodologia examenului; 2. subiectele date la Examenul de BACALAUREAT în anii școlari 2009 – 2010, 2010 – 2011 și 2011 – 2012; 3. modelul de subiect propus de MECTS pentru 2012; 4. 55 de modele de subiecte create după modelul propus de MECTS; 5. noțiuni privind formarea și evoluția limbii române și de istorie literară.

ATENȚIE! în categoria Bacalaureat 2013, cei interesați vor găsi variante rezolvate complet. (Red.)

Continuă să citești