Emil Brumaru: Balada crinilor care și-au scris frumos. Poem interpretat de Dan Ionescu

Crinul poate simboliza un om sufocat de probleme (datorii), care aproape nu-și mai găsește rostul, dar salvarea lui este comunicarea, instinctul de socializare.

În al treilea distih: „Oh, pentru cruda lor corespondență / Aveau cea mai naivă diligență!sunt două cuvinte în opoziție: crudă, naivă. „Crudă” se referă fie că relația este recentă, fie că în corespondență ei își exprimă supărări extreme, cu soluții dure (crude). Diligența este naivă din cauză că se supune travaliului mereu și nu știe ce transportă, poate idei care să-i facă rău diligenței însăși. Este naivă, fie că transportă scrisori care nu rezolvă nimic între corespondenți, fiind o relație prea nouă, un travaliu superfluu, fie că transportă un pericol.

Continuă să citești

William Shakespeare: Romeo și Julieta. Scena balconului, interpretată de Dan Ionescu

images

William Shakespeare: Romeo și Julieta. Scena balconului, interpretată de Dan Ionescu

 

Deasupra liniilor secundare este una primordială. Romeo n-o poate compara pe Julieta cu nimeni de pe pământ, doar de pe cer, cu luna ori soarele.

Implicit Romeo intră și el în grandoarea acestei comparații, vorbind despre culoarea galbenă a lunii – sigur provine din gelozia pe care luna o poartă Julietei.

Continuă să citești