Franz Kafka: Procesul. Recenzie, de Mirela Teodorescu

descărcare

Autorul cărţii lui Iov lasă să se întrezărească un sistem de pârghii cosmice, un background metafizic care a scăpat sistematic nu numai filosofilor catafatici, idealişti (Platon, Descartes, Spinoza, Leibniz etc.),  dar chiar şi apofaticilor, nihiliştilor, subteranilor. Există probabil o arie a spiritului unde nu avem acces la răspunsuri decât printr-un  cod lingvistic complicat, printr-o ,,chineză” a Absolutului. Nagarjuna, scepticii greci, Pirhon, Schopenhauer, Nietzsche sau Cioran au refuzat să înveţe această limbă, s-au împotmolit în fonetica ei.

Continuă să citești

Examenul de bacalaureat național 2013. Subiecte rezolvate. Limba și literatura română. Filiera teoretică – Profilul real

Subiectul al III-lea

În cultura românească, Lucian Blaga reprezintă o fericită întrupare a poetului de geniu cât şi a filosofului format la şcoala filosofică germană postkantiană, deşi Blaga susţinea că „ar fi greşit să mi se spună poet filosof, precum şi filosof poet”.

Continuă să citești

Examenul de bacalaureat național 2013. Subiecte rezolvate. Limba și literatura română. Filiera teoretică – Profilul umanist

SUBIECTUL al III-lea

Redactează un eseu de 600 – 900 de cuvinte (două – trei pagini), în care să prezinți tema și viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparținând simbolismului.

Rezolvare

Simbolismul este un curent literar apărut în Franţa în jurul anului 1886, odată cu publicarea articolului-manifest Simbolismul de către Jean Moreas, ca o reacţie împotriva retorismului poeziei romantice şi a impersonalităţii poeziei parnasiene.

Continuă să citești

Andrew Davidson – Gargui. Recenzie de Mirela Teodorescu

            „Publicat la scurt timp după romanele The Story of Edgar Sawtelle, de David Wroblewski şi The Lace Reader, de Brutonia Barry, Gargui este doar unul dintre fulminantele debuturi din această vară ale unor scriitori necunoscuţi care îmbină elementele de mister şi misticism … Vă îndemn să-l citiţi fără rezerve. Este captivant şi înspăimântător deopotrivă, este genul de film de groază pe care-l priveşti cu un ochi închis.” (The Washington Post)

Andrew Davidson a fost profesor de engleză în Japonia, unde a şi locuit sporadic, iar romanul „Gargui”, început în 2000, este rodul a şapte ani de documentare prin enciclopedii despre viaţa medievală germană dar şi prin reviste medicale de ultimă oră referitoare la tratarea bolnavilor cu arsuri grave. Continuă să citești