Nichita Stănescu: Universul poetic. Studiu, de Dan Ionescu

images

Nichita Stănescu, apreciat de Al. Piru „cel mai de seamă poet contemporan”, a debutat editorial în anul 1960, cu volumul Sensul iubirii, dar volumul care îl anunță drept un poet profund, este O viziune a sentimentelor, din 1964.

Lirica lui Nichita îmbină organic conceptele cu sentimentele, ceea ce critica literară a numit „sensibilizarea conceptelor”. Poetul își propune să ducă la capăt o osmoză între sentimente, gânduri și cuvinte, între interiorul sufletesc și realitatea exterioară, așa cum se exprimă în Ars poetica: „Îmi învățam cuvintele / să iubească / le arătam inima / și nu mă lăsam până când silabele lor / Nu începeau să bată”. Noțiunea de timp e intuită de poet ca o fugă permanentă, fără destinație, ca o proiecție himerică a ultimei vârste, fără trecut și durată: „Noi, locuitorii acestei secunde, / Suntem un vis de noapte zvelt”.

Continuă să citești

G. Bacovia: Lacustră. Eseu, de Dan Ionescu

images

Simbolismul va atinge apogeul la noi prin George Bacovia.

Bacovia a fost consacrat de Macedonski care, odată cu apariţia volumului Plumb i-a dedicat această epigramă: „Poete scump, porţi mândre flori de lauri / Că singur până astăzi din plumb făcut-ai aur”.

George Bacovia s-a impus de la început, ca un poet original în cadrul poeziei simboliste şi în acest sens Eugen Lovinescu scria: Bacovia a creat o atmosferă de copleşitoare dezolare, de toamne reci, cu ploi putrede, cu arbori cangrenaţi într-un peisaj de mahala, între cimitir şi abator, cu căsuţe scufundate în noroaie eterne, cu melancolia caterincilor şi bucuria panoramelor… o atmosferă de plumb în care pluteşte o obsesie a morţii.

Continuă să citești

S-a întâmplat astăzi…

morometii

1919 – A murit Ivan Vazov, poet, romancier și dramaturg bulgar.

1931 – Constantin Brâncuși a fost decorat cu ordinul Meritul cultural pentru arta plastică, la propunerea lui Nicolae Iorga, preşedinte al Consiliului de Miniştri şi secretar de stat al Departamentului Cultelor şi Artelor.

1955 – Intră în tipografie primul volum al romanului „Moromeții”, în care autorul, Continuă să citești

Boris Pasternak: Dr. Jivago. Recenzie, de Mirela Teodorescu

Cred că ideea romanului este aceea că oricâte sluţiri aduce omul acestei lumi, prin faptele sale rele, lumea rămâne tot frumoasă şi această frumuseţe nu poate fi biruită, fiindcă este creaţia lui Dumnezeu. În romanul lui Boris Pasternak suferinţa şi fericirea se amalgamează într-o esenţă superioară, a sublimului, a frumuseţii de dincolo de Bine şi Rău.

Continuă să citești

Concursul naţional de proză scurtă „RADU ROSETTI” – ediţia a XV-a octombrie 2013

MUNICIPIUL ONEŞTI

BIBLIOTECA MUNICIPALĂ ,,RADU ROSETTI”

 

ORGANIZEAZĂ

Concursul naţional de proză scurtă

RADU ROSETTI” – ediţia a XV-a octombrie 2013

  • Concursul este organizat pe trei grupe de vârstă:

                          10-15 ani, 16-20 de ani, 21-35 de ani.

  • Condiţii de participare:
    • participă tineri care nu au debutat editorial în proză, nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor sau ASPRO (Asociaţia Scriitorilor Profesionişti din România);
    • se vor trimite 1-2 lucrări care să nu depăşească 10 p. (text dactilografiat / tehnoredactat) şi care să nu fi fost premiate la alte ediţii ale Concursului naţional de proză scurtă „Radu Rosetti”;
    • Continuă să citești