Dan Ionescu: Despre Ion Creangă şi prietenia (eternă) cu Mihai Eminescu

S-a întâmplat astăzi…

ion_creangaLa 31 decembrie 1889 a decedat marele scriitor român, Ion Creangă (,,o bucată de humă însufleţită din Humuleşti”- Amintiri din copilărie)

Despre Ion Creangă

şi prietenia (eternă) cu Mihai Eminescu

(de Dan Ionescu)

 

Hohote de râs în vitrina universului. Continuă să citești

O privire spre cer…

S-a întâmplat astăzi…

ion banuta

1819 – S-a născut Theodor Fontane, scriitor german (O vară la Londra, Înainte de furtună, Adultera, Erori și  încurcături, Ireparabil  ș.a)

1863 – S-a născut Alexandru I. Hodos , pseudonim Ion Gorun (Câteva versuri, Alb și negru, Robinson în Țara Românească, Lume necăjită, Obraze și măști, Al. Vlahuță. Omul si opera. O reprivire. ; traduceri din Goethe, Strindberg, Dumas, Katl May, Kant etc.)

1865 – S-a născut autorul Cărților junglei  (Cartea junglei-1894,  A doua carte a junglei- 1895), Rudyard Kipling, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură ,,…pentru puterea Continuă să citești

Bucura Dumbravă: Cartea munților.

S-a întâmplat astăzi…

Vf.Ocolit (sau Vf. Bucura Dumbrava)

           Bucura Dumbravă, pe numele ei adevărat Fany Seculici, s-a născut la 28 decembrie 1868 la Bratislava. La patru ani se afla la Viena, iar la cinci, împreună cu familia, se stabilește la București, devenind româncă.

          Bucura Dumbravă este, alături de Mihail Sadoveanu, printre primii autori de romane istorice din literatura noastră. Primul ei roman, Haiducul, avându-l  protagonist pe Iancu Jianu, a apărut inițial în foileton în ziarul partidului socialist german, Vörwarts. Ulterior, la aproximativ un an, cartea se publică în volum, fiind mult apreciată de Titu Maiorescu, I.L. Caragiale, Duiliu Zamfirescu, Gala Galaction si Continuă să citești

Truman Capote: Mic dejun la Tiffany. Recenzie, de Mirela Teodorescu

mic.dejun.la.tiffany

“Vărsăm mai multe lacrimi în urma rugăciunilor îndeplinite, decât în urma celor care nu au fost.” – Truman Capote

Truman Streckfus Persons (n. 30 septembrie 1924 – d. 25 august 1984) a fost un scriitor american, unul dintre cei mai importanți ai secolului XX, autor de romane, nuvele şi scenarii. A inaugurat cu „In Cold Blood” genul „romanului de non-ficțiune”, roman-reportaj în care personajele și acțiunea sunt adevărate. Printre operele sale se Continuă să citești

Premieră TV: piesa „O noapte furtunoasă”, luni, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVRplus.ro Luni, 30 decembrie, de la ora 20.10

O noapte furtunoasa -7- foto TVR

 

Premieră TV: piesa „O noapte furtunoasă”,

luni, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVRplus.ro

 

Luni, 30 decembrie, de la ora 20.10

 

Televiziunea Română a programat pentru finalul lunii decembrie o piesă de referinţă a marelui dramaturg I.L. Caragiale. Telespectatorii vor putea urmări luni, 30 decembrie, de la ora 20.10, în premieră la TVR 2, TVR HD şi online pe TVRplus.ro, piesa O noapte furtunoasă”, o producţie TVR realizată anul acesta în studiourile Televiziunii Române, sub coordonarea artistică a regizorului Mihai Manolescu.

Continuă să citești

Arhivă subiectivă: Cea mai frumoasă floare…

S-a întâmplat astăzi, 26 decembrie…

radu stanca-cea mai frumoasa...

1962 – A murit Radu Stanca (n.05.03.1920), poet, dramaturg,  eseist  și regizor de teatru,      ,, …hărăzit a transforma totul în artă, prin simpla atingere, de la propria-i viaţă, cu tot ceea ce implică ea, iubire, prietenie, trecere ireversibilă, până la propria-i moarte. Acestea nu devin doar teme, subiecte,  ale operei sale, ci  obiectele asupra cărora Radu Stanca, în calitatea sa de om estetic, îşi exercită ciudatul dar” (Dragoș Varga)

        MOTTO:  „Trebuie să scriu, să scriu, să scriu. Aceasta este mântuirea” Continuă să citești

Alina Gherman: “Victimele inimii”, o nouă premieră teatrală, luni, la TVR 2 și online pe TVR+

Victimele inimii 3

Bucureşti, 22 decembrie 2013

“Victimele inimii”, o nouă premieră teatrală, luni, la TVR 2 și online pe TVR+

TVR 2 și TVRplus.ro difuzează în premieră piesa “Victimele inimii”, în viziunea regizorală a lui Dominic Dembinski, luni, 23 decembrie, de la ora 20.10. Producția TVR este o adaptare după farsa “O soacră”, care poartă semnătura marelui dramaturg I. L. Caragiale și care a avut premiera în anul 1883. Ca de obicei, premiera tv va avea un scurt preambul, realizat de către marele actor Radu Beligan.

Continuă să citești

MIRELA TEODORESCU: Mecanisme ale persuasiunii practice

images

E un principiu dovedit că trebuie să înveţi să asculţi pentru a şti comanda. De aceea, măiestria conducerii nu este un act, ci o deprindere.

Aristotel

Persuasiunea este un proces complex. Pentru ca acest proces să se desfăşoare în bune condiţii există câteva microcomportamente foarte punctuale necesare în câteva momente cheie pe parcursul procesului de influenţare. Continuă să citești