Mirela Teodorescu: Zidirea prin care se ajunge la perfecţiunea existenţei

Zidirea prin care se ajunge la perfecţiunea existenţei

 

de Mirela Teodorescu

 

Aristotel a fost cel mai important critic literar al Antichității, lucrarea sa Poetica lansând idei care au fost influente timp de multe secole, unele dintre ele fiind folosite și în zilele noastre. Aristotel recunoaşte implicit că frumosul este un bun independent atât de interesul material, cât şi de cel moral.

Vorbind despre profesorul Ştefan Vlăduţescu, ne gândim la o sinergie între critica literară, comunicare, ştiinţa infomatţei, sociologie, psihologie, jurnalistică, filozofie, estetică,  la omul de ştiinţă care îmbina şi dezleagă cele mai multe dintre domeniile socio-umane pentru că şi-a propus să citească şi să studieze cam tot ce s-a scris în aceste domenii. Rezultatele, nu sunt puţine şi sunt de cea mai înaltă ţinută şi nivel intelectual.

Continuă să citești

Alina Gherman: PREMIERĂ TV – CASA DE PRODUCȚIE TVR

ozana oancea, ionel mihailescu 1-VINOVATUL

PREMIERĂ TV – CASA DE PRODUCȚIE TVR

Ozana Oancea și Ionel Mihăilescu, în teleplay-ul „Vinovatul” (scenariul și regia Jon Gostin), după piesa omonimă a lui Ion Băieșu, luni, la TVR 2

*
„Dacă piesa face parte din teatrul neliniștii morale, și teleplay-ul nostru trebuie să se poziționeze, firesc, în cinema-ul neliniștii morale.”
(Jon Gostin despre producția „Vinovatul”)
*

Continuă să citești

Patrick Modiano: Micuța Bijou. Pe urmele mantoului galben – Recenzie, a Danielei Gîfu

images (1)

Pe urmele mantoului galben

(Patrick Modiano, Micuța Bijou, Ed. Humanitas, București, 2014)

Daniela Gîfu

 

Aflată în vizită la un prieten, am zărit pe un raft numele lui Patrick Modiano[1] pe coperta unei cărți, purtând titlul Micuța Bijou. Mărturisesc că nu știam prea multe despre acesta și nici nu-i citisem vreo carte. Știam că este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2014, titlu motivat de membrii juriului cu vorbele „pentru arta rememorării prin care evocă cele mai absconse destine umane şi dezvăluie universul vieţii sub ocupaţie“. Am împrumutat-o cu gândul să o citesc în timpul ce va urma. Cât să fie acesta? Doar un răspuns evaziv, depinde cât de mult mă va captiva.

Continuă să citești