Bogdan Mihai Dascălu – Romițan: Titu Maiorescu și descoperirea Europei. Europa văzută de un deschizător de drumuri în cultură. Recenzie, de Dan Ionescu

coperta_T.M_desc. Eu

Europa văzută de un deschizător de drumuri în cultură*

de Dan Ionescu

*Recenzie apărută în revista „Scrisul Românesc”, Nr. 3 / 2015, pp. 16, 17

Titu Maiorescu și descoperirea Europei de Bogdan Mihai Dascălu – Romițan este o lucrare postdoctorală, apărută la Editura Muzeului Național al Literaturii Române, în 2013, conducător științific fiind academicianul Eugen Simion.

Titlul este potrivit. Datorită activității Junimii, literatura română s-a alipit, ca valoare și paletă problematică, Apusului. Tinerii burghezi, care au studiat în străinătate, la Viena, Berlin și Paris, au revenit în țară și au stabilit un program de prelegeri populare, cu norme și teme revigorante pentru societate, pe care l-au îndeplinit ani la rând, în beneficiul orașului și al societății românești în general.

Continuă să citești

IN CURAND, PREMIERA TEATRALA LA TVR 2 si TVR HD – „CEI CE NU UITA”, un spectacol de Gavriil Pinte

foto cei ce nu uita 2 14

ÎN CURÂND : PREMIERĂ LA TVR2 și TVR HD

 

 

Spectacolul Cei ce nu uită – premiat la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea

 

 

La TVR 2 și TVR HD este programat, în curând, spectacolul care a primit Premiul Special al Juriului la Festivalul de Teatru Scurt Oradea (FITO 2013). Este vorba de Cei ce nu uită, în regia lui Gavriil Pinte, care surprinde un episod dramatic din istoria recentă a României.

Continuă să citești