Revista TIMPUL nr. 193

timpul noul numar inmedio si elefant

 

Revista de cultură contemporană TIMPUL vă aduce în atenție numărul lunii aprilie 2015. Nr. 193 al revistei va fi disponibil în toată țara prin rețeaua de distribuție de presă Inmedio, rețelele de librării Cărturești (București, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov) și Librarium (Timișoara, Cluj și Iași), rețeaua de distribuție Monitorul de Botoșani și în format digital pe elefant.ro. On line, pe www.revistatimpul.ro, se regăsesc articolele din arhivă, precum și articolele ediției curente.

Continuă să citești

Ionela Sorescu: Rolul tehnologiilor moderne în promovarea lecturii în rândul tinerilor

images

Rolul tehnologiilor moderne în promovarea lecturii în rândul tinerilor este important.

În opinia mea, lectura este elementul primordial care face diferența între oamenii care au o cultură dezvoltată, anumite cunoștințe, și acele persoane care nu știu să aprecieze o carte și să-i simtă profunzimea.

În primul rând, într-o societate digitalizată, în care nu se acordă niciun interes culturii, tinerii copiază același model, înțelegând astfel să nu mai citească, dar odată cu dezvoltarea tehnologiei au apărut și e-book-urile, oamenii, atrași de noile aparate, începând astfel să acorde totuși o mică atenție lecturii. De exemplu, e-book-urile reprezintă o cale ușoară de a găsi cărțile preferate, sunt facil de transportat, de depozitat, acaparând atenția tuturor. În metrou sau în tramvai, pentru a-și face călătoria mai plăcută, studenții își aruncă ochii pe o carte electronică.

Continuă să citești

Mirela Teodorescu: Barierele minţii. Trăieşti cum gândeşti

images

Mirela Teodorescu: Barierele minţii. Trăieşti cum gândeşti

În viaţa de zi cu zi sunt situaţii când ne plafonam, când nu ne iese ceea ce ne dorim, când drumurile sunt încurcate, când nu putem performa ceea ce ne dorim, când nu putem ajunge la nivelul la care ne dorim.

Cum putem identifica motivele, cauzele pentru care nu ne mişcăm in direcţia dorită?

Cum să găseşti ideile prin care să te muţi din locul, starea în care eşti şi să ajungi la starea, locul în care îţi doreşti să fii?

Diagnoza stării pleacă de la două elemente de bază care te conduc în viaţă:

Continuă să citești

DAN ASTILEAN in Premiera Casei de productie TVR SALONUL NR 6

Salonul Nr 6 Dan Astilean si Razvan Vasilescu

Cehov e fără sfârșit ” spune Dan Aștilean despre scriitoul rus a cărui nuvelă „Salonul nr. 6”, prinde viață pe ecran în cea mai recentă producție a

Casei de Producție TVR

Filmul va fi difuzat la TVR2 și TVR HD luni, 27 aprilie, ora 20:10

 

 

În „Salonul nr 6”, ecranizare după nuvela lui A. P. Cehov, în regia lui Vitalie Lupașcu, actorul Dan Aștilean interpretează rolul medicului Raghin Îi dau replica: Răzvan Vasilescu, Constantin Dinulescu, Gavril Pătru, Ion Haiduc, Natalie Ester.

Continuă să citești

Laura Cosoi la TVR 2 – cu Liana Stanciu, sambata, de la ora 19.00

Liana Stanciu_portret

Lansări, evenimente şi documentare de 13 milioane de lire sterline

La „Arte, carte şi capricii”- sâmbătă, 25 aprilie, de la ora 19.00, la TVR 2 şi TVR HD

 

Şi în această săptămână, la Arte, carte şi capricii ne întâlnim cu teatrul, cartea, muzica, cu invitaţi speciali şi cu cele mai noi informaţii şi evenimente din spera culturală.

Continuă să citești

Avanpremiera film Casa de productie TVR Salonul nr 6

Regizorul V Lupascu cu echipa

Cea mai recentă producție a Casei de Producție TVR, „Salonul nr. 6”, ecranizare după A. P. Cehov, a avut avanpremiera miercuri, 22 aprilie în sala CREART, Teatrelli.

Anticipând difuzarea în cadrul serii de teatruTV de luni, 27 aprilie, a ecranizării nuvelei „Salonul nr 6” de A. P. Cehov, regizorul Vitalie Lupașcu și-a proiectat filmul în avanpremiera, în cadrul relaxat al sălii Teatrelli. Au fost prezenți, alături de cronicari de teatru și echipa TV, o parte dintre actorii din distribuție: Dan Aștilean, Mihai Dinvale, Ion Haiduc, Natalie Ester, Mihai Răducu, George Lungoci, precum invitați: actorii Marius Stănescu și Magda Catone, regizorii Dominic Dembinski și Cornel Mihalache sau Lorand Turos, membru CNA.

Continuă să citești

Concursul de Debut „Adenium Start”. Comunicat de presă

adenium start III

ADENIUM START – Concurs de Debut, ediția a III-a, 2015

Trimite manuscrisul până pe 15 mai și debutează la Adenium

http://start.adenium.ro/

 

Adenium a lansat, la începutul anului 2015, cea de-a III-a ediție a Concursului de Debut „Adenium Start”, pentru următoarele genuri literare: poezie, proză, literatură pentru copii.

Sloganul concursului, „Rupeți rândurile!”, îi provoacă pe autori să-și afirme originalitatea. Concurenții sunt invitați să expedieze manuscrisele până pe 15 mai 2015 (data poștei), pe adresa Editurii Adenium: Aleea Copou nr. 3, Iași, 700460. Câștigătorii vor fi anunțați la începutul lunii august.

Continuă să citești

Premieră TEATRU TV „Salonul Nr. 6” regia Vitalie Lupașcu

Salon 6 p06

Casa de Producție TVR prezintă cea mai recentă premieră, producție proprie, adaptarea pentru televiziune a nuvelei lui A.P. Cehov,
„Salonul nr. 6”

Luni, 27 aprilie, ora 20:10 la TVR2 și TVR HD

 

 

În anul în care aniversăm 155 ani de la nașterea scriitorului A. P. Cehov, Casa de producție TVR propune publicului spectator ecranizarea uneia dintre cele mai cunoscute nuvele ale sale – „Salonul nr. 6”. Dramatizarea, realizată de Vitalie Lupașcu, are în distribuție actori de prim rang ai teatrului și filmului românesc – Dan Aștilean, Răzvan Vasilescu, Mihai Dinvale, Constantin Dinulescu.

Continuă să citești

Premieră Casa de productie TVR HAMLET luni 20 APRILIE 2015 – TVR 2

Hamlet_Horatiu_Dinu Lazar

Casa de Producție TVR prezintă în premieră TV „Hamlet”, în regia lui Radu-Alexandru Nica, la TVR 2 și TVR HD, luni 20 aprilie, ora 19:55

 

 

Luni 20 aprilie, Casa de producție TVR propune publicului „Hamlet”, preluarea spectacolului Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, text clasic remodelat de viziunea post-modernă a regizorului Radu-Alexandru Nica: „Hamlet este un personaj urban prin excelenţă, iar bolile citadine nu-l ocolesc.”

Continuă să citești

Ion Ionescu-Bucovu: Din iubirile lui Octavian Goga

descărcare (1)
Din iubirile lui Octavian Goga
Pe 7 mai 2015 se împlinesc 77 de ani de la moartea lui Octavian Goga, prilej de a  ne aduce aminte cu nostalgie de “poetul pătimirii noastre”.
Era o splendidă lună de primăvară. Începutul lunii mai 1938. Poetul, care se întorsese de curând din străinătate, împreună cu soferul pleacă  cu maşina de la Bucureşti la Ciucea. Pe 4 mai poetul este în mare vervă, avea o buna dispozitie şi o sănătate de invidiat. Spre prânzul acelei zile fatidice a plecat împreuna cu Alexandru Hodos la Cluj să ia masa cu prietenul lor comun, avocatul Laurian Gabor. La întoarcere pe la orele 17, poetul era foarte vesel, interesându-se de masa pentru a doua zi, când trebuia să sosească într-o vizită un principe de Bourbon. Pe când însoţitorul său vorbea la telefon cu staţiunea piscicolă Poeni, de la care trebuia sa ia nişte păstrăvi pentru masă, a auzit din salonul vecin o chemare insistenta şi neobişnuită.

Continuă să citești