Arhive lunare: iulie 2015
TIMPUL, nr. 196, din iulie 2015
A sosit TIMPUL!
Marius Pârciu: Vă recomandăm noul număr al revistei de cultură contemporană TIMPUL, nr. 196, din iulie 2015.
Revista de cultură contemporană TIMPUL vă aduce în atenție numărul lunii iulie 2015. Nr. 196 al revistei este disponibil în toată țara prin rețeaua de distribuție Inmedio, rețelele de librării Humanitas, Cărturești (București, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov) și Librarium (Timișoara, Cluj și Iași), rețeaua de distribuție Monitorul de Botoșani și în format digital pe elefant.ro. Online, pe www.revistatimpul.ro, se regăsesc articolele din arhivă, precum și articolele ediției curente.
MIRCEA ELIADE la TEATRU
„Șarpele”, dramatizare după nuvela lui Mircea Eliade, premiată de UNITER
„Șarpele” este ecranizarea nuvelei fantastice cu același titlu a lui Mircea Eliade, în regia lui Viorel Sergovici. La granița dintre vis și realitate, dintre descoperire și pasiune stau actorii Ilinca Goia, Cătălina Mustață, Victoria Cociaș, Mircea Rusu, Gheorghe Dinică și călăuza lor, jumătate călugăr, jumătate corupător – Claudiu Bleonț.
În „Șarpele”, un grup de vilegiaturişti iau parte la o petrecere organizată într-un conac boieresc, undeva la țară. Grupul se deplasează la o mânăstire din apropiere pentru a continua petrecerea. Intâlnirea cu Andronic (Cladudiu Bleonț) va schimba cursul firesc al lucrurilor, el implicându-i pe eroii povestirii într-o practică magică și profund erotică.
Teatrul Național din Craiova: Aniversare cu Unchiul Vanea la TVR2
Aniversarea a 165 de ani de la înființarea teatrului național craiovean
cu „Unchiul Vanea”, de A. P. Cehov
Luni, 20 iulie, ora 19 :10 la TVR 2
În anul în care sărbătorim 155 de ani de la nașterea lui A. P. Cehov, Casa de producție TVR vă propune încă o vizune premiată a „Unchiului Vanea”, cea a lui Mircea Cornișteanu (premiera februarie 1989) cu Valer Dellakeza, Tudor Gheorghe, Natașa Raab și Diana Gheorghian. Spectacolul a fost distins cu premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol în 1990.
Comunicat manuscrise finaliste – Adenium Start
ADENIUM START – Concurs de Debut, ediția a III-a, 2015
Lista finaliștilor
Editura Adenium a lansat, la începutul anului, cea de-a III-a ediție a Concursului de Debut „Adenium Start”, pentru următoarele genuri literare: poezie, proză, literatură pentru copii. Sloganul concursului, „Rupeți rândurile!”, i-a provocat pe autori să-și afirme originalitatea.
Conform regulamentului, disponibil pe site-ul start.adenium.ro, editura a selectat cele mai bune 5 manuscrise pentru secțiunile din concurs.
Lista finaliștilor Concursului de Debut „Adenium Start” este următoarea (reproducem motto-urile cu care au fost semnate manuscrisele):
Stockholm puzzle–8 secole de istorie în 24 de minute – duminica, de la 12.00, la TVR2
Mariana Rusen: Stockholm puzzle – opt secole de istorie în 24 de minute
În premieră la Cap Compas – duminică, 19 iulie, de la ora 12.00, la TVR 2 şi TVR HD
În această săptămână, echipa „Cap compas” ajunge în capitala Suediei de unde aduce cele mai interesante aspecte din cultura, arhitectura şi istoria de peste opt secole a oraşului – comprimate într-o ediţie specială, de numai 24 de minute.
LUNI, la TVR 2 si TVR HD „Vinovatul”, după Ion Băieșu – Premiul UNITER pentru Teatru TV
„Vinovatul”, după Ion Băieșu – Premiul UNITER pentru Teatru TV 2014
Luni, 13 iulie ora 20 :05, TVR 2 și TVR HD
Ozana Oancea și Ionel Mihăilescu stau față în față în „Vinovatul” (regia Jon Gostin), adaptare după textul lui Ion Băieșu care a primit premiul Galei UNITER pentru Teatru TV 2014.
„Vinovatul” a avut premiera în 8 decembrie 2014 și este unul dintre proiectele produse de Casa de producție a TVR. Scris la începutul anilor 70, textul a fost propus de regizorul Jon Gostin ca o explorare a ideii de vinovăție, adusă în prezent. În investigația sa psihologică, Gostin alege „ Lupta dostoievskiană între protagoniști, oameni de o valoare intelectuală și conștiință de sine bine descrise de autor. Am păstrat integral textul, cu mici retușuri. Am schimbat doar intriga, la Băieșu, la data scrierii, era poziționată în anii 50, pe un șantier de muncă patriotică, eu am adus-o mai aproape, la Revoluția timișoreană, pentru a o pune într-un context actual. A trebuit să centrez acolo trecutul celor două personaje și ei, de fapt, în film, sunt practic uniți de același coșmar. Am folosit imaginile puse la dispoziție de Memorialul Revoluției de la Timișoara pentru puterea de lor de impact.” (Jon Gostin, interviu TVR http://tvr2.tvr.ro/vinovatul-dupa-ion-baie-u-premiul-uniter-pentru-teatru-tv-2014_12656.html)
ION IONESCU BUCOVU: Gânduri despre MOROMEŢII la 60 de ani de la apariţia romanului
Premiera: Stampe azere cu parfum oriental- la TVR2- duminica, de la ora 12.00
Mariana Rusen: Stampe azere cu parfum oriental: de la Tufandag, la Moschea din Ganja şi mormântul poetului Nizami
În premieră la Cap Compas – duminică, 12 iulie, de la ora 12.00, la TVR 2 şi TVR HD
În această săptămână, echipa Cap Compas ajunge în Azerbaijan, ţara cu 9 zone climatice dintre cele 11 existente pe Pământ (cu clima ce trece de la cea alpină la cea sub-tropicală), cu un relief divers, cu izvoare termale şi cu singura sursa de petrol cu proprietăţi curative din lume.
Aniversare 65 de ani de UNATC cu CADRILUL la TEATRU TV
Aniversăm 65 de ani de la înființarea UNATC, cu un musical de absolvență – „Cadrilul”
Luni, 6 iulie, ora 20 :10, la TVR 2
Ștefan Bănică Jr, Oana Ioachim, Erika Băieșu, Lamia Beligan, Adrian Ciobanu terminau, în urmă cu 25 de ani, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiala, București (acum UNATC) cu un spectacol care a cucerit cronicari și public deopotrivă: musicalul „Cadrilul”, adaptare după piesa lui Oscar Wilde „The importance of being Earnest”.
În piesă, încurcăturile se nasc de la un nume – Ernest (joc de cuvinte, adică Onest). Acţiunea se petrece la sfârşitul secolului al XIX-lea, în Anglia victoriană, în aşa-zisa înaltă societate londoneză.Tânărul John Worthing (cunoscut sub numele de Jack la ţară şi Ernest – Onest la oraş, Dan Profiroiu) vrea să se însoare cu Gwendolen Fairfax(Lamia Beligan), fiica teribilei Lady Bracknell(Ruxandra Enescu).