Mihail Diaconescu: Despre puterea mărturiei. Cronică literară, de Dan Ionescu

roman0005

Despre puterea mărturiei* de Dan Ionescu

(Cronică apărută în revista „Scrisul Românesc”, Nr. 12 / 2015, pp. 9 -10)

Romanul Sacrificiul de Mihail Diaconescu este o evocare simbolică a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

În Creșterea și descreșterea Imperiului Otoman, Dimitrie Cantemir identifica trei cauze ale decăderii Curții otomane: lăcomia, corupția și tirania. De fapt, după cum s-a observat, acestea sunt cauzele care duc la dispariția oricărui imperiu, precum, în cazul romanului de față, și a imperiului austro-ungar. Ilie Bădescu a semnat o Prefață-studiu cu titlul Amurgul unui imperiu, prin care relevă importanţa şi valoarea cărţii, precum şi demersurile autorului în elaborarea ei.

Romanul Sacrificiul este o trilogie. Prima parte, intitulată Iluzia, reprezintă o meditație epică asupra imperiului, care, privit din exterior, pare să ofere cetățeanului comun fericire efemeră, necesară lui ca individ social, și nu contemplativ. Cu alte cuvinte, în interiorul unui imperiu, nefericirea cade pe capul celui care gândește mai mult, ajungând cu judecata dincolo de ce-i oferă ziua curentă.

Continuă să citești

Comunicat de presă: Chișinăuienii și-au onorat OAMENII TIMPULUI!

Chișinăuienii și-au onorat OAMENII TIMPULUI!

 

Marți, 1 decembrie, în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, a avut loc Gala Locală OAMENII TIMPULUI din Municipiul Chișinău. Evenimentul a fost transmis în direct de postul de televiziunea Realitatea TV Moldova, precum și pe internet (www.realitatea.md/tvwww.rlive.md și www.realitatealive.md).

În prima parte a Galei a avut loc prezentarea și înmânarea de diplome nominalizaților OAMENII TIMPULUI din Municipiul Chișinău: Dumitru Crudu (Literatură), Igor Cobileanski (Arte), Ion Tighineanu (Educație și cercetare), Nicolae Beșliu (Societate civilă), Mihai Cimpoi (Diplomație publică), Igor Cașu (Memorie și istorie), Andrei Țurcanu (Jurnalism), Paula-Alexandra Gîtu (Tinere valori), Grigore Zapuhlîh (Sănătate) și Victor Bostan (Antreprenoriat).

Continuă să citești