Plugarul. Poem*, de Dan Ionescu

  • *din volumul Sunt poet în fiecare zi
    Plugarul
    I.
    Ară din zori plugarul,
    pentru a-și face loc în ochii buni ai lui Dumnezeu:
    – Calmează-mi odraslele! Trimite-mi la ușă îngeri,
    în locul foametei pe care nu știu de ce întâi
    mi-ai expediat-o. Probabil, ca să-mi sară inima din piept,
    pentru sudalma spusă pe câmp, la indignare. M-am împiedicat
    de bolovani și era să cad în lama plugului.

Continuă să citești

Ultimii proscrişi. Fragment din romanul în curs de apariție „Coroana oțetarului” de Ion R. Popa

         Deşi, calendaristic, vara trecuse şi începuseră să apară semnele toamnei, pe timpul zilei căldura continua să fie înăbuşitoare.
         În faţa secţiei de învăţământ raionale, veniseră încă de dimineaţă câteva zeci de învăţători şi profesori de toate vârstele, cu speranţa că vor obţine repartiţie la o şcoală cât mai apropiată de Oraş, după cum sperau cei mai mulţi, sau cât mai apropiată de domiciliu, după cum sperau câţiva. Posturi se găseau din plin, aflându-ne în perioada când fuseseră înfiinţate multe şcoli elementare la sate. De aceea, mulţi tineri, în special absolvenţi de liceu care nu reuşiseră la facultăţi, sperau să prindă un post pentru a nu pierde timpul în van.

Continuă să citești

FRAGMENT DIN ROMANUL „UN GORJEAN ÎN VESTUL SĂLBATIC” DE IULIAN POPESCU, EDITURA “SITECH’, CRAIOVA, 2017

[Panduru, un tânăr tâmplart din Gorj, ajuns în Vestul Sălbatic prin 1860, după multe aventuri cu atacuri ale bandiţilor şi ale indienilor, reuşeşte să găsească aur (praf) şi se duce la San Francisco pentru a-l transforma în monede de aur.]

ATAC LA BANCĂ

Ajuns la San Francisco, Panduru, acum om bogat, dar arătând cam a sărăntoc, doar voia să-şi ascundă ţinuta care i se cuvenea ca să nu fie jefuit, şi-a închiriat pentru o lună o căsuţă apropiată de…închisoare, în ideea că pe lângă şerif nu prea se înghesuie hoţii… Avea aurul grămadă în nişte desagi, aşa că trebuia să-l ascundă. S-a dus la un tâmplar şi a aranjat cu el să fie lăsat să-şi facă un cufăr, spunând că şi el este tâmplar. S-a apucat de lucru, dar a folosit câte două scânduri la fiecare perete al cufărului, deşi tâmplarul i-a zis că ajunge o singură scândură, dar Panduru i-a explicat că va călători pe o corabie, unde, când e furtună, toate se răstoarnă, iar el voia să pună înăuntru piese de porţelan, fragile, bineînţeles învelite bine în cârpe. S-a dus apoi acasă şi a demontat cufărul, prelucrând scândurile astfel ca între ele să existe spaţii goale în care să-şi ascundă banii de aur pe care-i va lua de la bancă în schimbul aurului lui.

Continuă să citești

Milionar peste noapte – Mark Fisher. Antologie, de Adi Popescu

Milionar peste noapte – Mark Fisher

Una dintre cele mai importante calități ale unei cărți informative, indiferent de domeniu, este accesibilitatea mesajului. Cartea trebuie să se citească și să fie recepționată cu ușurință. Dacă ai de-a face cu un domeniu arid, cum sunt finanțele personale, această realizare este cu atât mai mare. Din acest punct de vedere, eu am dat peste un diamant. Fiind un domeniu care mă pasionează, citesc tot ce apare, indiferent de editură, autor, calitatea tipăriturii sau prezentarea grafică. Nu am preconcepții și încerc să receptionez cât mai bine mesajul. Cartea de față apare la o editură departe de mainstream, editura Mix, care are ca domeniu predilect cartea esoterică. Nu te-ai aștepta să găsești la ei carți despre educație financiară. Surpriza e cu atât mai mare cu cât sunt mai multe titluri, pe care am de gând să le recenzez pe masura ce le voi citi.

Continuă să citești

Despre salarizare. Articol de atitudine, de Ion R. Popa

  
 
            În mod obiectiv, orice muncă este retribuită după rezultatele acesteia măsurate cantitativ şi calitativ. În această ecuaţie, cantitatea şi calitatea reprezintă rezultatul pregătirii profesionale şi al experienţei acumulate în timpul practicării profesiei dobândite prin studii. Tot în funcţie de acestea o persoană îşi aduce contribuţia la sporul avuţiei naţionale, al comunităţii, al familiei.

Continuă să citești