Ion R. Popa: Soarele în geană (Roman). Scurtă prezentare

PREZENTARE

Soarele în geană de Ion R. Popa

 

            Romanul „Soarele în geană”, apărut în anul 2005 la Ed. Sitech, este o continuare a romanului „Drumul iţelor”, apărut în 1996 la Ed. Europa, dar poate fi citit şi înţeles independent de acesta.

            Imaginea de pe prima copertă încearcă să ilustreze la propriu titlul, dar acesta nu a fost inspirat atât de multele scene cu apus de soare în geană prezente în roman, cât este o aluzie la simbolul electoral al alianţelor peceriste de după 1945. Iată câteva secvenţe edificatoare:

Continuă să citești

Prof. Ion R. Popa: Familia COANDĂ – Interferențe cu istoria devenirii și a afirmării națiunii române și a statului național unitar

 
                        Statul naţional unitar român realizat la 1 Decembrie 1918 este rezultatul  acţiunii politice care a angajat întreaga naţiune română, al luptei de veacuri a tuturor românilor de pe vatra strămoşească, luptă desfăşurată pe multiple planuri atât în interior cât şi în străinătate. Alături de activitatea politică de amploare, ştiinţa şi cultura – angajate fie direct, fie indirect pe acest front – au avut un rol deosebit de important în istoria devenirii şi afirmării naţiunii române şi a statului naţional unitar român. Dacă în interiorul spaţiului românesc au menţinut şi strâns continuu legăturile între provinciile româneşti pe baza comunităţii de neam, limbă, cultură, obiceiuri, tradiţii, contribuind din plin la cultivarea conştiinţei naţionale, în exterior acestea au avut un aport definitoriu la formarea prestigiului românesc, la câştigarea simpatiei şi solidarităţii faţă de români, la crearea unei opinii favorabile idealurilor naţionale ale românilor, făcând ca expresiile de „român” şi „românesc” să devină cunoscute pe tot mai multe meridiane  ale vieţii internaţionale.

Continuă să citești