Emilian Mirea: Forma intimă a ființei (Lirică), Ed. MJM, Craiova, 2017, 70 p.
Preț: 20 de lei
Glosă a tuturor semnificațiilor, dragoste…
Lirica Irinei Lucia Mihalca sau despre un ritual germinativ al Poesiei
Privită acum, în perspectiva acestor ani care-au trecut până la noi, lirica Irinei Lucia Mihalca anunța încă de la aparițiile în volume colective, în presa literară, ori cu ecoul unor lauri binemeritați la concursuri literare, o poetă matură, un autor care se mișcă foarte original, aproape fără trac și cu dezinvoltura unui consacrat al genului, între programe și stiluri, teme și modalități lirice, grupări și direcții.
Ecoul strămoşilor
Era înainte de alegerile prezidențiale din 1995. Toată vara, Ion Deleanu fusese presat de soţie şi soacră să ajungă la biserica mănăstirii din apropiere, unde ar fi un preot bătrân şi tare înţelept. În ultimul timp, era foarte bolnav şi nici nu mai participa la toate slujbele, ci doar la cele ocazionate de momentele pe care le aprecia ca foarte importante. Lumea începuse a se gândi că părintele avea să treacă la cele veşnice curând şi „vai, ce-o să ne facem !”.
DOINĂ
Frunzuleană ş’o cicoare,
Când ajung de-o sărbătoare
Toţi se îmbracă şi se duc
Numai eu rămân şi plâng.
Pe 1 octombrie, la TVR 3, ne reamintim cu drag de Florian Pittiş
În apropierea zilei în care Moţu’ ar fi împlinit 74 de ani, urmăriţi duminică, 1 octombrie, două programe speciale: documentarul „Portret in Memoriam Florian Pittiş” (de la ora 20.00) şi spectacolul „Nu sunt turnul Eiffel ” (de la ora 20.30) .
– Nicicând și nimănui eu nu i-am ținut partea…
Pe cel care, parșiv, se poartă ca un lotru,
La 20 ianuarie a.c., la vârsta de 82 de ani, s-a stins din viaţă Justin-Virgilius Capră, o legendă a ştiinţei şi tehnicii româneşti, care a lăsat lumii cca 100 de invenţii. Deşi opera sa tehnică s-a bucurat nu doar de o neîntrecută originalitate, fiind calificată de unii semeni chiar… năstruşnică, personalitatea lui a rămas mai puţin „vizibilă”, mai ales pentru cei care ar fi trebuit să-i fi acordat sprijinul necesar.
TVR 3 transmite Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu
În direct de la Ateneul Român – marţi, 26 septembrie, de la ora 19.00
Premiile „Constantin Brâncoveanu”, oferite anual de Fundaţia Alexandrion din 2014, răsplătesc munca şi dedicaţia de-o viaţă a oamenilor de cultură din România care au contribuit la dezvoltarea diferitelor domenii de cunoaştere.
– De fapt, în clipa în care noi credem în viaţă fără de sfârşit, care ne însufleţeşte şi ne înconjoară, adică în natura însăşi ce ne ţine-n poala ei şi ne primeşte după ce adormim, nu poate fi pentru om o soartă mai frumoasă decât să se jertfească pentru ceilalţi – într-un fel sau altul – după cum îi e şi meseria. Totul e să dai de o scară spre cer şi să smulgi de acolo ceva mai multă lumină pentru ai tăi…
*Fragment din romanul Coroana oțetarului
Deşi, calendaristic, vara trecuse şi începuseră să apară semnele toamnei, pe timpul zilei căldura continua să fie înăbuşitoare.
În faţa secţiei de învăţământ raionale, veniseră încă de dimineaţă câteva zeci de învăţători şi profesori de toate vârstele, cu speranţa că vor obţine repartiţie la o şcoală cât mai apropiată de Oraş, după cum sperau cei mai mulţi, sau cât mai apropiată de domiciliu, după cum sperau câţiva. Posturi se găseau din plin, aflându-ne în perioada când fuseseră înfiinţate multe şcoli elementare la sate. De aceea, mulţi tineri, în special absolvenţi de liceu care nu reuşiseră la facultăţi, sperau să prindă un post pentru a nu pierde timpul în van.