A sosit TIMPUL!
Vă recomandăm noul număr al Revistei de cultură și politică TIMPUL, nr. 228, apariție martie 2018.
A sosit TIMPUL!
Vă recomandăm noul număr al Revistei de cultură și politică TIMPUL, nr. 228, apariție martie 2018.
Spovedanie în versuri
Asociația Culturală ART VERBA și Editura VATRA VECHE invită publicul târgumureșean marți, 3 aprilie 2018, începând cu ora 17.00, la un „itinerariu spiritual”, după cum ar spune Mircea Eliade, ce poate deveni o experiență necesară pe drumul purificator al fiecăruia dintre noi.
Noul volum de versuri al Danielei Gifu, „Spovedania unei pantere”, ilustrat metaforic revelator de artistul plastic Mihai Bandac și prefațat de Nicolae Băciuț, reușește să impună o tonalitate lirică confesivă, delicată, fără ostentație, dar ofensivă, cum aflăm încă din cuvântul de deschidere, „Câtă spovedanie, atâta iertare”.
Personajul care nu pleacă, nu tace. Rezistă, rămâne şi face…
de Dorian OBREJA
Deplângeam, într-unul din editorialele recente, ceea ce nu poate fi calificat decât o depopulare a ţării noastre. Circa 4.000.000 de români au fost forţaţi să plece „afară”, în căutarea unei vieţi la standardele celorlalţi cetăţeni din UE; peste 35 la sută aparţin vârstei şi populaţiei active.
NICHITA STĂNESCU
( 31 martie 1933 – 13 decembrie 1983)
IREALITATEA ÎNCONJURĂTOARE
Pribeag prin ani, de-atâta mers,
Tot căutând loc de popas,
Se răvășea sufletul când ea vorbea și plângea cerul când mă trata cu tăcere. Tăcerea ei se auzea atât de tare și mă durea să privesc aceeași tristă privire în fiecare zi. Zilele părăseau calendarul și ea dispărea cu fiecare zi. Nopțile dormea, când pentru noi, somnul nu exista, iar zilele, și le petrecea afară, râzând, dar nu cu mine. Simțeam cum ființa pe care o cunoscusem în prima zi se pălea sub ochii mei, fără însă a se plânge, fără a arăta că vrea să plece. O vedeam cum se prefăcea că se bucură să mă vadă, o vedeam cum își ascundea tristețea din privire, o vedeam altfel și sufeream..
Tilihoi, încă un …GOL!
Mi-e dor de-Oltenia, când Ființa,
Întreagă fuse trup cu ȘTIINȚA,
ALTERATA ALBIRE A NEGRULUI
– Nu pot, nicicum, cu gândul să mă-mpac
(Zice primăvara rebegitului copac),
Cartofi ca la țară:
Cartofi tăiați subțire, puși la prăjit, cu ulei. Când sunt prăjiți, se toarnă peste cartofi pastă de bulion sau bulion, cu sare, condiment (după gust și posibilități). Se fierbe până când bulionul este bine uscat, se alege de grăsime; atunci se mănâncă (cu pâine sau cu mămăligă). Se poate bea un vin bun, de roșioară.
Lecția competentului Pliniu cel Bătrân
De ce merg toate alandala?…
LEGII, prea mulți i-au uitat vrerea: