Drumul către devenire. Cronică*, de Dan Ionescu

*Cronică apărută în revista „Luceafărul de dimineață”, Nr. 6 / 2018

Dacă Marcel Proust redescoperea imagini ale timpului trecut, datorită unui produs de patiserie, care-i amintea de bucuria pe care o trăia, în copilărie, mâncând madlenele pregătite în casă de bunica paternă, Nicolae Pârvulescu, dedublat în Viorel Roșianu, protagonistul romanului Academie agramată (editura Autograf MJM, Craiova, 2017), abandonează, din cauza soneriei telefonului, mediul urban și revine acasă, la părinți, în satul Stăncești. Telefonul este un simbol al comunicării, dar de această dată, cu un „zbârnâit strident”, recuplează eul narator la o realitate asemenea celei din Întâmplări din irealitatea imediată, de M. Blecher, căreia vrea să-i scape, în favoarea alteia relaxante, distinct rustice. Primul impuls este de a rememora, cât se poate de amănunțit, tot „ce făcusem și ce zisesem în timpul mesei de la care mă ridicasem cu câteva minute înainte de miezul nopții”; al doilea, de a pune lucrurile la punct, iar pentru aceasta, preschimbă mediul. Starea de mahmureală, de care fusese cuprins în seara precedentă, este văzută drept un corp străin de care, printr-un gest comic, se asigură, încă o dată, că a scăpat: Am deschis ochii fără nicio tragere de inimă și, văzându-l pe Marian Simionescu preocupat să așeze bine receptorul în furcă, mi-am scuturat capul de câteva ori până m-am convins că nu mai rămăsese niciun pic de mahmureală în el, am sărit din pat și l-am întrebat străduindu-mă să nu-mi trădez spaima: – Ce se petrece aici, Mariane?” (p. 5).

Continuă să citești

Comunicat de presă – Editura Cartea de După

Comunicat de presă – Editura Cartea de După

Pe 28 Iunie, editura Cartea de După a anunțat lansarea ediției de poezie “Sertarul cu
leacuri”, primul proiect al diviziei de self-publishing al editurii.
Echipa proiectului de self-publishing împreuna cu autoarea Mirela Ioan au invitat
pasionații de poezie să participe la evenimentul de lansare – “Ruj roșu pentru zile negre”
– în spațiul nonșalant al ceainăriei Infinitea București.

Continuă să citești

De la moară, la râșniță. Proză, de Ion R. Popa

                  Doar a terminat directorul Vasile Călugăru convorbirea la telefon cu inspectorul general, că a intrat secretara:

         – Domnule director, la ușă așteaptă un domn. Ține morțiș să intre, deși eu îi spusei că, la ora asta, nu aveți audiențe și îi arătai și programul de lucru. Susține că vă cunoaște de când erați copil.

Continuă să citești

Mariana Bendou şi Vasile Ruşeţi: Cerul din inima mea, de Irina Lucia Mihalca

Cerul din inima mea, autor Irina Lucia Mihalca – Premiul Special al Juriului al Juriului la Concursul International de Publicatii „EXPRESIA IDEII”, martie 2018

 

Volumul “Cerul din inima mea”, apãrut la Editura Eurostampa din Timişoara, 2017, se deschide cititorului printr-un poem remarcabil având acelaşi titlu asemeni unei porţi prin care se deschide sufletul autoarei Irina Lucia Mihalca, un univers frumos şi luminos dar fragil. ( « Cerul din noi ne vorbeşte, culorile sunt mai intense,/ Sãrut cerul acesta, un anotimp al iubirii,/ un anotimp al nostru.» sau « Un izvor se deschide mereu spre lume./ Tot ce am nevoie port lãuntric.» si « Cineva mi-a spus: -Vezi, asta-i biserica ta!/ atâta Luminã ai adus aici »).

Continuă să citești