TVR 3 transmite în direct Festivalul „Crizantema de aur” – ediţia 2018

TVR 3 transmite în direct Festivalul „Crizantema de aur” – ediţia 2018

Urmăriţi în 18, 19 şi 20 octombrie, de la ora 18.00, pe parcursul a 6 ore în fiecare seară, parada celor mai valoroşi interpreţi de romanţe – un gen muzical din patrimoniul nostru cultural – propus pentru înscrierea în Lista Reprezentativă UNESCO.

  Continuă să citești

Dan Ionescu: Concepte în diacronie. Comunicare prezentată la Zilele editurii și revistei „Scrisul Românesc”

Literatura română a început să se constituie pe seama ideii că suntem descendenți ai romanilor. Această mândrie a fost transmisă din generație în generație, prin cultură (orală și scrisă). Alte concepte fundamentale, care au reprezentat imbolduri de creație, sunt: latinitatea limbii române și continuitatea poporului român în Dacia. Când au fost puse în circulație, aceste idei ne-au regăsit cumva dezbinați, trăitori în trei state diferite, iar obiectivul nostru a devenit major, unirea într-un singur stat, fapt realizat deplin la 1 Decembrie 1918. Este de subliniat, de asemenea, efortul marilor domnitori, iubitori de țară și de neam, care prin sacrificiul și politica lor, au perpetuat, pe lângă aceste mari idei, și credința strămoșească, ortodoxă, prin ridicarea de mănăstiri și de biserici. Cât de greu a fost de exemplu rolul lui Mihai Viteazul: într-o epocă în care, din cauza lipsei mijloacelor de comunicare, era aproape imposibil să convingi oamenii să lupte, chiar să-și dea viața pentru a se uni cu alții, de aceeași seminție și vorbitori ai aceleiași limbi, risipiți peste munți, el a reușit să înfăptuiască Unirea, s-o consfințească într-un document fără de care s-ar fi crezut poate că o asemenea fuziune, sub cele trei raporturi, militar, politic și religios, este imposibilă și aproape injustă (dacă nu se mai realizase niciodată); fără actul pecetluit de Mihai Viteazul, fără ambiția lui de a-și recupera țara de la străini, federalizarea poate ne-ar fi părut și astăzi firească, dacă, desigur, nu s-ar mai fi ridicat altcineva în istorie să procedeze la fel ca marele domnitor.

Continuă să citești

La (ne)uitarea privirilor din jur. Cronică, de Ion R. Popa

La (ne)uitarea privirilor din jur

de

Liviu-Nicolae DÂRJAN

                                                               – PREZENTARE-

         Apărută în cursul acestui an, în parteneriat cu  Editura LIBRIS din Brașov, cartea dlui profesor Dârjan se desfășoară pe 246 de pagini A5, grupate în 19 capitole, al căror enunț ne dezvăluie în bună parte conținutul. Dintre acestea: „Lecția de patriotism de la Putna”, „Duhul lui Eminescu pe plaiurile Bucovinei de Nord”, „La Coștei (Serbia –  n.n.) , binețele oficialilor sunt intraductibile…”, „În drum spre Vidin, cu gândul la replica domnitorului Carol.”…Și așa mai departe, ilustrând locuri, oameni și fapte din viața „vorbitorilor de limba română” pe care istoria i-a lăsat în afara granițelor noastre și sunt nevoiți să trăiască în Basarabia, Bucovina, Ucraina, Serbia, Bulgaria, fiindcă „România – așa cum menționa N. Iorga citat de către autor – este o țară înconjurată de români”.

Continuă să citești