https://blog.revistaderecenzii.com/
„Adevăruri despre trecut”, sezon nou la TVR 1. Primul episod: APACA – fabrica destin
Din nou în culisele unor fapte și întâmplări pe care mulți le-au crezut uitate… Din 6 octombrie, seria de documentare istorice, cu subiecte și mărturii despre ceea ce a însemnat viața noastră în comunism revine cu ediţii în premieră la TVR 1.
Din 6 octombrie, echipa „Adevăruri despre trecut” ne invită la cel de-al 12 sezon de documentare istorice, cu subiecte și mărturii despre ceea ce a însemnat viața noastră în comunism. Intervievații, documentele, informațiile și imaginile de arhivă scoase la iveală după mai bine de 30 de ani vor dezvălui în premieră culisele unor fapte și întâmplări pe care mulți le-au crezut uitate sau despre care cei mai mulți n-aveau nici cea mai mică idee. De 7 ani, producătorul Raluca Rogojină, consultantul de specialitate Lavinia Betea și realizatorii Roxana Tarhon, Carmen Bărbulescu, Raluca Bibiri, Ștefania Țene, Gheorghe Preda, Diana Deleanu și Irina Luca prezintă seria „Adevărurilor despre trecut”, într-un demers unic în spațiul media românesc.
Cum a fost încurajată diversitatea confesională cu preţul îngrădirii libertăţii de credinţă, povestea celebrei APACA, fabrica reprezentativă pentru modul de viață și de muncă al românilor în comunism, cum arăta un „potol”, mai exact ospeţele şi dineurile nomenclaturiştilor, ineditul publicităţii în epoca de aur şi ce însemna „arta sacră” în acele vremuri, nostalgia pentru regimul anterior vs. „speranţa de mai bine”, povestea tovarăşei de fier Ana Pauker, prima femeie din lume ministru de externe, toate acestea sunt câteva dintre subiectele pe care le vom putea urmări în episoadele sezonului 12 al „Adevărurilor despre trecut”. Și tot în acest nou sezon, difuzat de TVR 1 miercuri, de la ora 22.00, găsim răspunsuri la întrebările: ce însemna parenting în anii ’70-’80, în România ceaușistă; cât de alintați și cât de pedepsiți au fost adulții de azi în copilărie, cu ce frici au rămas și ce nu ar aplica niciodată în educația copiilor lor. Vor răspunde vedete ale vremii, dar și oameni obișnuiți, care și-au trăit bucuriile și amarul într-o epocă smintită.
Și astăzi, dacă treci pe-acolo, spui că ai fost la APACA! Documentarul „APACA-fabrica destin”, în primul episod al sezonului 12 „Adevăruri despre trecut”
La început, a fost unul dintre primele șantiere ale tineretului din țară. Ridicată în doar câteva luni, APACA deschidea lunga listă a realizărilor record din perioada comunistă. Zeci de mii de oameni au lucrat în atelierele fabricii între 1948 și până spre sfârșitul anilor ’90, când a fost privatizată. Zeci de mii de destine s-au legat, cu suferințe și bucurii, de numele ei. Povestea unui colos care a fost un soi de șablon pentru ceea ce a reprezentat modul de viață și de muncă al românilor în comunism o vom afla din documentarul „APACA-fabrica destin”, realizat de Ştefania Ţene. Miercuri, 6 octombrie, de la ora 22.00, la TVR 1.
S-a chemat în mai multe feluri: a fost Fabrica Gheorghe Gheorghiu Dej, după numele conducătorului care o inaugurase, a fost Întreprinderea sau Fabrica de Confecții București, dar toată lumea o știa după numele atelierelor pe locul cărora fusese ridicată: APACA. Și astăzi, dacă treci pe-acolo, spui că ai fost la APACA! Din interviuri cu prof. Lavinia Betea, consultantul emisiunii, Amalia Neacșu, fostă normatoare, ing. Teodor Diaconaș, fost Șef Serviciu CTC, Viorel Popescu, fost muncitor necalificat, realizatorii recompun imaginea celebrei fabrici de confecţii din capitală. În sincroane de arhivă, Iosef Steinbach – ilegalist, fost director general.
Nu rataţi noua serie „Adevăruri despre trecut”! De văzut în fiecare miercuri, de la 22.00, la TVR 1!