Regele Mihai, omagiat la TVR în campania „Ultimul rege – 100 de ani”. Articol de Mihaela Berinde

https://blog.revistaderecenzii.com/

Mandatory Credit: Photo by Sipa Press/REX (270755f) KING MICHAEL ROMANIAN KING MICHAEL VISITING BUCHAREST, ROMANIA – 1997

Regele Mihai, omagiat la TVR în campania „Ultimul rege – 100 de ani”

·         Campania Ştirilor TVR cu reportaje care reconstituie viaţa Regelui Mihai şi documentarul în premieră „Republica lor, regele nostru”, difuzat în emisiunea „Ora Regelui”, readuc în atenţia publicului un reper de moralitate şi demnitate pentru toţi românii – Regele Mihai.

În preajma aniversării a 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României, Televiziunea Română dă startul campaniei „Ultimul rege – 100 de ani”, prin care cinsteşte memoria celui care a fost şi rămâne un reper de moralitate şi demnitate pentru noi toţi.

Astfel, de vineri, 22 octombrie, telespectatorii vor putea urmări în Telejurnalul TVR 1 de ora 20.00 o serie de reportaje realizate de jurnalista Camelia Csiki, reportaje care reconstituie viaţa Regelui Mihai, începând de la naştere şi până în momentul când ne-a părăsit, în 2017. Seria va cuprinde şi evenimentele care au loc în cadrul centenarului ce marcheză cei 100 de ani de la naşterea ultimului rege al românilor.

„Pentru că Regele Mihai a rămas în memoria noastră drept un reper de moralitate şi demnitate, pe care nu-l mai putem regăsi în nicio personalitate a prezentului, cred că este important să îi cinstim memoria. Pentru mulţi tineri şi pentru publicul nostru, al Telejurnalului şi al emisiunii Ora Regelui, e important să existe un astfel de reper. Suntem o societate lipsită de astfel de valori, vedem viaţa politică agitată astăzi, dar Regele Mihai a fost contemporan cu noi, iar tinerii noştri telespectatori merită să ştie, să afle, să redescopere valori în istoria noastră, iar noi trebuie să îi ţinem vie memoria”, motivează jurnalista Camelia Csiki.

„Televiziunea Română a fost cea care a transmis şi prezentat funeraliile regale, preluate de mari televiziuni din toată lumea de la noi. Iar la 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai, în an centenar, este un demers firesc ca Televiziunea Română să marcheze acest eveniment important, mai ales că, fiind pandemie, multe dintre evenimentele programate au fost anulate sau amânate”, mai adaugă jurnalista.

În acest proces de reconstituire a memoriei Regelui Mihai, pe lângă imagini, fotografii inedite, informaţii mai puţin ştiute, detalii necunoscute sau declaraţii ale unor istorici din mai multe generaţii, în reportajele campaniei „Ultimul rege – 100 de ani”, telespectatorii îl vor revedea pe Regele Mihai în spicuiri din interviurile acordate Televiziunii Române în timpul vieţii. Îl vom recunoaşte şi în declaraţiile unor persoane care l-au cunoscut, printre care Lascăr Zamfirescu (plecat de asemenea dintre noi), fostul coleg de clasă al regelui sau ale altor persoane care l-au întâlnit pe suveran.

Premiera documentarului „Republica lor, regele nostru”, în „Ora Regelui”, la TVR 1

Tot pentru a marca cei 100 de ani de la naşterea celui mai democrat om de stat al României, personaj tragic al istoriei contemporane, TVR mai propune telespectatorilor, în premieră, un documentar care dezvăluie relaţia românilor şi a ţării cu Regele Mihai, în cele trei decenii scurse de la Revoluţie. Documentarul „Republica lor, regele nostru”, realizat de Bogdan Şerban Iancu, va putea fi urmărit în cadrul emisiunii „Ora Regelui”, începând de sâmbătă, 23 octombrie, ora 14.30.

Structurat în 3 episoade, a câte două părţi fiecare, documentarul „Republica lor, regele nostru” divulgă motivele pentru care politicienii nu au avut capacitatea de a înţelege importanţa strategică a Regelui, condamnând România la ani de stagnare şi de rămânere în urmă faţă de ţările din jur, şi felul în care Suveranul a acţionat pentru ca noi să fim recunoscuţi ca o naţiune demnă, integrată în Uniunea Europeană şi în NATO. 

Trădat de toţi, loial tuturor este motto-ul devenit epitaf al extraordinarului om şi rege cu care am fost contemporani. După trei decenii de activitate febrilă în slujba unei ţări ostile uneori, nerecunoscătoare de cele mai multe ori, Mihai I a reuşit să devină din personaj de ocară, cel mai admirat român, cu cea mai mare cotă de încredere. La final, o ţară întreagă i-a stat alături pe drumul către nemurirea istorică” – Bogdan Şerban Iancu. 

Dacă documentarul lui Bogdan Şerban Iancu pentru „Ora Regelui” va veni cu dezvăluiri destul de dure, campania Ştirilor TVR reprezintă mai multe file cu poveşti despre Regele Mihai, calde, blânde, aşa cum a fost Majestatea Sa.

Cele mai emoţionante momente din cadrul Concertelor Regale caritabile, într-o emisiune specială, la TVR 1 – pe 24 octombrie, ora 17.50

Timp de 12 ani, din 2008, în fiecare zi de 25 octombrie, ziua de naştere a Regelui Mihai, Ateneul Român a găzduit unul dintre cele mai importante evenimente culturale de promovare a talentului. Concertele Regale caritabile, pentru copiii şi tinerii bursieri ai programului Tinere Talente al Fundaţiei Regale Margareta a României, au sprijinit cei peste 300 de artişti aflaţi la început de drum. Pandemia, însă, a pus lacăt acestor manifestări. Duminică, 24 octombrie, de la ora 17.50, la TVR 1, emisiunea „România are nevoie de artă” va reedita cele mai emoţionante momente din cadrul Concertelor Regale caritabile şi va cuprinde o serie de scurte interviuri cu invitaţi speciali, prezenţi la Ateneul Român sau live video: actorul Marcel Iureş, interpreţii Paula Seling şi Zoli Toth, Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu”, precum şi o parte dintre bursierii programului Tinere Talente.