Iuliana Marciuc prezintă povestea maicii Serafima şi a „regelui jazzului la acordeon”
Marţi, 20 octombrie, la „Destine ca-n filme” – la TVR 2
Maica stareţă Serafima avea doar 23 de ani când a început drumul către împlinirea profeţiei Părintelui Arsenie Boca. Şi când a ajuns în poiana din vârful dealului, măicuţa a găsit doar o colibă. Acum, în acel loc din judeţul Covasna, se înalţă zidurile Mânăstirii Mărcuş. În 2001, maica stareţă Serafima a simţit că trebuie să mai facă ceva pe acest pământ şi a început construcţia unei case familiale. După doi ani, aici îşi găseau liniştea şi alinarea sufletească 11 fetiţe aduse de la orfelinat, toate cu vârste cuprinse între 3 şi 10 luni.
Fără pic de experienţă în creşterea copiilor – însă blândă, mereu zâmbitoare dar şi fermă când este cazul, maica stareţă le-a crescut cu greu, dar nu s-a dat bătută. De multe ori a fost nevoită să bată la uşile oamenilor mai înstăriţi sau să apeleze la ajutorul cunoştinţelor pentru a face rost de cele necesare. Nu se plânge de nimic, chiar dacă nu au fost puţine zilele când maica Serafima a pus cu mari eforturi, chiar umilinţe, mâncare pe masă. Însă măicuţa uită de toate greutăţile atunci când „îngerii ei” o îmbrăţişează şi o strigă „mami”.
Numit de către francezi „regele jazzului la acordeon”, Emy Drăgoi este născut într-o familie de acordeonişti din Poiana Vărbilău, Prahova. A studiat la Liceul de Artă din Ploieşti, apoi a mers în Franţa unde a absolvit Academia de Jazz „Bill Evans” din Paris. A ales să revină în ţară, unde a înfiinţat o şcoală de muzică pentru copiii expaţilor în Bucureşti, un centru cultural în Ploieşti care îi poartă numele şi a organizat unicul festival internaţional “Nopţi albe la acordeon” – unde performează instrumentişti de nivel mondial în muzica pentru acordeon, cu teme din folclorul românesc, internaţional, muzică clasică, contemporană şi jazz.