Conceptul de dezvoltare personală, de Mirela Teodorescu

images

Dezvoltarea personală, ca definitie, reprezintă un concept ce include activităţi şi experienţe care au scopul final de a îmbunătăţi starea de conştientizare, dezoltare a talentelor şi abilităţilor personale, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi contribuirea la realizarea aspiraţiilor , telurilor şi viselor personale.

Definita ca auto-dezvoltare se referă la studiul si practica de a-ţi îmbunătăti propria viaţă, mai ales cariera, educaţia, relaţiile, sănătatea, productivitatea şi spiritualitatea, prin efortul tău propriu. Este vorba despre efortul permanent al fiecărui om de a deveni mai bun, de a se autodepăşi, de a se perfecţiona din ce în ce mai mult. Este un proces continuu de auto-îmbunătăţire, care durează toată viaţa.

“Dezvoltarea personală” , se referă la o evoluţie, la o îmbunătăţire personală. Este ceva ce majoritatea dintre noi facem în fiecare zi, fără să ne dăm seama: ne dezvoltăm pe noi înşine.

Cunoscut şi sub denumirea de „self help” sau „evoluţie personală”, conceptul de dezvoltare personală include şi activăţi formale sau informale pentru a te dezvolta în alte roluri precum cel de profesor, ghid, consilier, manager, coach sau mentor.

Ce nu înseamnă dezvoltare personală

  1. Dezvoltarea personală nu este despre a citi cărți

Problema intervine când nu se aplică nimic, atunci când cărțile sunt citite ca și cum ți-ai administra o pilulă de somn că nu mai poți să dormi.

Nu trebuie să cădem în capcana ca doar citind cărti ne rezolvă ceva, doar noi putem rezolva ceva, dacă vrem. Să ne dăm cu părerea despre ce este cititul și ce înseamnă fericirea, ce înseamnă creșterea spirituală este o ideea total diferită de a fi fericit sau despre creștere spirituală.

Mai este și cazul în care oamenii citesc iar drept singur rezultat judecă și ”psihanalizează” oamenii din jurul lor, uitând să-i ajute, să-i iubească sau să fie pur și simplu recunoscători.

După ce citești o carte iți faci planuri de dezvoltare personală, întocmești liste, însă cele mai multe dintre acestea nu sunt puse în aplicare, ne abandonăm obiectivele de dezvoltare personală în cele mai multe cazuri.

  1. Dezvoltarea personala nu este despre a participa la cursuri

Participatul la cursuri e mai scump decât cititul cărților. Participarea la cursuri nu e în sine dezvoltare personală. Este bine să participi la cursuri de dezvoltare personala pentru că apoi îți poți lua un aer de savant și poți povesti prietenilor ce progrese ai făcut și să justifici și față de tine investiția făcută. Poți participa la cursuri, dar asta nu înseamnă automat dezvoltare personală.

  1. Dezvoltarea personală nu este despre a citi blogurile de dezvoltare personală

Dezvoltare personală nu este despre moduri interesante de a-ți pierde timpul.

Abundența experților în dezvoltare personală apăruți peste noapte care fac sinteze traduse de dezvoltare personală nu reprezinta cheia în dezvoltarea personala.

Sunt mulți bloggeri care te învață creșterea spirituală dar care nu au experimentat niciodată așa ceva, prea multi care scriu despre cum să te îmbogățești dar au conturile goale, prea mulți care vorbesc de relații de cuplu dar nu au avut în viața lor o relație fericită mai mult de un an și tot așa. Atât blogurile, cât și cursurile și cărțile nu rezolvă scopul propus.

  1. Dezvoltarea personală nu este despre citate și filme motivaționale

Într-adevăr citatele și filmele motivaționale sunt frumoase, însă tocmai din motivele enunțate la punctele anterioare  reprezintă un punct de plecare, un reper in formarea noastră, numai dacă faci schimbarea, altfel rămâi acelaşi individ.

  1. Dezvoltarea personală nu este despre gândirea pozitivă

Gândirea pozitivă nu te scoate din impas, eventual te ajută să ridici ochii, să vezi dacă este ceva de care te poți agăţa să ieși, nimic mai mult. Gândirea pozitivă în sine nu-ți face viața mai bună, uneori chiar te ține blocat pentru că spui că totul e bine când de fapt viața trece pe lângă tine și n-ai realizat nimic.

Dacă eliminăm cele 5 puncte de mai sus, despre ce este atunci dezvoltarea personală?

Ce înseamnă de fapt dezvoltare personala?

Analizând  expresia dezvoltare personală vedem că reprezintă o combinație dintre două cuvinte: Dezvoltare + Personală

Atunci când facem multe lucruri (cum ar fi cele 5 puncte de mai sus) și nu se schimbă nimic, în mod automat nu putem vorbi de dezvoltare, ci mai degrabă de intenție personală, simulare personală. Așadar lipsa efectelor anulează conceptul că ne-am dezvolta personal.

Expresia dezvoltare personală include si cuvântul ”personală”,  așadar acest concept este destul de clar, este ceva personal, iar de regulă ideea de personal este legata de ceea ce faci, ceea ce simți sau ceea ce ești. De exemplu, atunci când spui că ”e ceva personal” te referi în primul rând la valoarea emoțională pe care o are acel lucru pentru tine, sau uitându-ne în DEX vedem că personal înseamnă: “care aparține unei anumite persoane”.

  1. Dezvoltarea personală este despre ceea ce faci

Ce faci tu în fiecare zi se numește dezvoltare personală dacă are un rezultat de creștere interioară. Dacă la sfârșitul anului nu simți cum acțiunile tale ți-au clădit personalitatea, că te-ai centrat în sine înseamnă ca nu este dezvoltare personală. Dezvoltare personală înseamnă a închide o carte și a trece la acțiune, viața începe acolo unde se termină zona de confort și uneori trebuie să acționăm diferit pentru a avea rezultate diferite. Abia atunci când ne înlocuim obiceiurile proaste cu unele mai bune, atunci când întreprindem acțiuni care ne cresc interior putem spune că ne dezvoltăm personal. Dezvoltare personală înseamnă a părăsi tribuna, a coborî în terenul vieții și a începe să trăiești cu adevărat.

  1. Dezvoltare personala este despre ceea ce simți

Mulți văd, puțin înțeleg. Mulți înțeleg, puțini simt. Atunci când  practici recunoștința, empatia, iubirea, devotamentul vei simți ce înseamnă cu adevărat a simți. Atunci când vei ști ce vrei să faci cu viața ta, când vei ști care este sensul vieți tale, vei elibera acele sentimente unice. A te bucura de lucrurile simple, a fi capabil să simți compasiune înseamnă dezvoltare personală. A te bucura de fiecare clipă sau a fi capabil să  te stresezi mai puțin tot dezvoltare personală înseamnă. Atunci când vei simți că fiecare celulă a corpului simte viața și ceea ce te înconjoară abia atunci poți spune că ai trecut la nivelul următor, că te dezvolți personal.

  1. Dezvoltare personală este despre ceea ce ești

Cine ești cu adevărat? Atunci când suntem întrebați cine suntem obișnuim să ne spunem numele. Apoi la întrebarea: cum te-ai descrie în câteva cuvinte… descriem o serie de banalități sau lucruri care nu comunică nimic despre interiorul nostru. Cotidianul ne-a aruncat pe o pantă în care suntem tot mai goi. A vorbi despre cine suntem înseamnă a vorbi despre convingerile noastre, despre lucrurile în care credem, despre ceea ce ne mână să facem această lume un loc mai bun.

Așadar dacă azi ești exact ca și ieri, poți spune că ai identitate, dar nu că te-ai dezvoltat. Dezvoltare spirituală și dezvoltare personală este să poți deveni mai luminos, mai bun, mai fericit decât ieri. Să poți observa un progres în direcția care tu ți-o dorești. Așadar întreabă-te: cine ești acum, cine ai fost în urmă cu un an? Ce diferență vezi?

2 comentarii la „Conceptul de dezvoltare personală, de Mirela Teodorescu

  1. http://revistaderecenzii.ro/conceptul-de-dezvoltare-personala-de-mirela-teodorescu/

    Faramita, de trei lei, halvita

    Citesc, si recitesc – tot felul de expozeuri, cari mai di cari mai impozante, mai mirabolante, despre dezvoltarea personala. Despre cum sa ajungi. Personal. Cat mai bine. Cat mai cunoscut. Cat mai avantajos. Cat mai fericit. Cat mai efficient. Cat mai grandios. Cat mai inconjurat. De ce bunuri , si ce putere, doresti, mai mult, in viata.
    Estimp, privesc prin prejurul curtii mele de dor. Ce – si cum – s-a schimbat.
    Cinema Patria – tot cinema Patria. Doar ca acu 40 si mai bine de ani, era full, azi, mai mult gol. Atunci, avea o avanscena mare cat un pogon, in fata, pe care se inghesuia lumea, la intrare. Azi, abia mai incapi de masini. Atunci, halvita si sugiucul si siropul, erau peste drum. La prêt de mirare. Azi, cine mai mananca, si bea, ce e eftin, si bun? Atunci, filme, unul, si unul. Azi, groaza, si groaza. Cum e glontul fara pistol, asa e si trucul. Atunci, sa tragi cu tunul dupa betivi, violuri, crime, tunuri economice, ori in plina carne – azi, san u stii intre ce ziduri sa te mai inchizi de ele, cat mai departe, de groaza.
    Care va sa zica, curat dezvoltare personala, tato… Ce fel de dezvoltare personala?
    Strada care pogora de la Patria – odata – numai frizerrie – si statie de autobuz, si copaci, falnici, si ce o mai fi fost pe acolo, odata ? – si azi – piatra, si pasagiu, si zid, sic ate si mai cate – mai putin un singur lucru: ce fel de dezvoltare personala? In apartamente, cu ce e la primul nivel?
    Peste tot, pe unde intorc ochii, comparative – present – inapoi – dau numai de dezvoltari personale. Care mai de care. Si cand sa mai uit si eu, la una, a noastra, de fala, peste ce dau?
    Tot peste cladiri. Cinema Patria, Justitie, Universitate, Teatrul National, English Park, Casa Alba, si asa mai departe…. Ceva traditie…. Cu mult inainte de atatea dezvoltari personale, cu atatea realizari personale, si noroace.
    Si toti dezvoltatii personali nici nu prea mai au loc la ei acasa. sau o duc greu de tot. Nu mai incap unii de altii. In acelasi troc. Ba, li se baga alti subdezvolati personali, pe gat. Dinauntru. Dinafara. Isi sparg c apetele. Care sa se dezvolte mai al dracului.
    Ca – ma scuzati – cum sa imparta si Dumnezeu dezvoltarea asta? In plina implozie?
    Prin explozie!
    Si – hop ! – cei mai vine si dezvoltati – in care s-a investit – personali – isi iau lumea in cap! Ori – aici – toata lumea este a lor. Si numai a lor. Altfel – ii dezvolta ei pe altii, impersonal. Ori – se angajeaza ca robi – in lumea libera – pe masura capacitatilor lor de supradezvoltati personal.

    In fata acestei realitati – pe care sper – din tot sufletul – ca nu pot sa o unesc numai eu – va doresc alegeri cu un singur candidat. Care sa ii uneasca pe toti. Si pe care sa il asculte toti. Si cu care sa colaboreze – toti. Daca eu ceva – in comun – personal – de dezvoltat.

    Daca nu – sa nu uitam – dezvoltatii personali sunt admirabil dezorganizati.
    Si mai bine dezvoltati personali – decat retardati mondiali, si universali.

    In rest, intelegem: o fi imparatia lui inauntrul nostru, dar cand simti ce simti, ce simt altii, intr-a lor, parca-ti vine sa faci explozie – ba de maxima bucurie, ba de maxima depresie.
    Si atunci, mai bei o alunecare de timp. Si ramai tot om.

    17 mai 2016

    Cu deosebit respect,
    Jianu Liviu-Florian

  2. In vino veritas…
    – Pe terenul dezvoltării personale –

    Oamenii -s hrubă de vinuri:
    Fără vreo sfeștanie,
    Trei sticle ajung șampanie,
    Și …restul – oțet, veninuri !

    Petre Cazangiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *