https://blog.revistaderecenzii.com/
„România de la țară”, în două ediții de colecție „Dosar România”, la TVR 1
Aflăm poveștile unor români care au ales să trăiască „viața fără ceas”, lăsând confortul orașelor pe tihna de la sat. Mini-seria în două episoade semnată de Cristina Țilică și Răzvan Butaru poate fi văzută pe 25 aprilie și pe 9 mai, de la ora 18.00, la TVR 1.
„Am învățat cât de mult drag pot să port pentru România și cât de mult înseamnă ea pentru mine plecat de atâția ani în Londra. Căutam România în cer, în oameni, în ploaie, la întâlniri cu alți români, dar nu am găsit-o acolo. Ea era aici, peste mări și țări, sub frunzele nucilor, sub zăpezi, sub soare, printre munți.” (Andy Hertz, român întors în țară, într-un cătun din Apuseni)
În ultimii ani, în România, tot mai multe familii părăsesc orașele și aleg să își trăiască viața la sat. Fenomenul a fost accentuat de ravagiile provocate de boala Covid, dar pentru mulți români, poluarea aerului, poluarea fonică, stresul, aglomerația sau timpul pierdut în trafic au devenit de nesuportat, hotărând că mutarea la țară poate fi soluția pentru ei. Pe 25 aprilie și pe 9 mai, emisiunea „Dosar România” ne propune să-i cunoaștem pe câțiva dintre ei, în mini-seria din două părți „România de la țară”. Documentarul ce poartă semnătura echipei Cristina Țilică (realizator) – Răzvan Butaru (producător) se vede duminică, la ora 18.00, la TVR 1.
După o jumătate de secol de când satele au fost depopulate prin industrializarea forțată impusă de fostul partid communist, mulți orășeni fac drumul înapoi spre sat, spre „România de la țară”. Satul românesc „abandonat și îmbătranit” începe să renască printr-un îndemn pornit din spațiul virtual. Din „țara” online.
Pe o rețea de socializare, o comunitate de peste o sută cincizeci de mii de români discută despre prioritățile vieții la sat, cu totul altele față de cele de la oraș. Unii s-au mutat pentru a scăpa de înghesuiala cutiilor de beton în care au trăit, alții – ca să redescopere o stare de bine pe care traiul în aglomerarea urbană nu le-o oferise. Inițiatorul grupului „Mutat la țară – viața fără ceas”, Andy Hertz a lăsat el însuși confortul traiului modern londonez, party-urile de firmă, pub-urile cu muzică și distracție și supermarketurile pline pentru o căsuță veche într-un cătun din Apuseni, unde și-a găsit fericirea. S-a îndrăgostit de acel colț de Rai într-o vacanță într-atât încât nu s-a mai întors la Londra!
„Simțeam și eu – și cred că e la fel pentru mulți alții: în oraș ești rupt de natura ta, ești rupt de tine însuți, ești rupt de ceea ce ești tu, de fapt, pentru că goana, consumerismul, sclipiciul de peste tot, reclamele și reducerile și nu știu ce – toate astea te fac să uiți cine ești tu și ce cauți tu aici, pe lume. La țară ai mai multă tihnă să le vezi pe toate, să vezi și stelele nopții, ai timp să te gândești la ce o fi dincolo de cerul ăsta și la multe altele…”, spune acum Andy, pentru care acest petic de pământ reprezintă „cuibul sfânt” al familiei sale și cea mai de preț moștenire pe care o va lăsa fetiței lui.
„Am născut al treilea copil acasă. Nu am planificat să fie așa, dar așa a ieșit…”
„În primul rând, m-a adus aici credința. Am simțit nevoia să-mi umplu sufletul și cu altceva și să caut ce am pierdut rătăcind printre străini… deși nu a fost rău, dar tot aici m-a adus, cumva, Dumnezeu”, crede și Eliza Druțu, rătăcită mulți ani prin spațiul occidental, pentru ca, până la urmă, să abandoneze Florența cu toți artiștii și arhitectura ei pentru un sătuc din Moldova, unde și-a găsit liniștea.
Și tot la fel s-a întâmplat cu Andrei Bota, un inginer care s-a întors pe meleagurile natale, într-un sat din Hunedoara, pentru a-și dezvolta propria afacere, ori cu Maria și Cristian Crețescu, doi craioveni retrași la poalele munților Retezat, tocmai în Valea Dinozaurilor, unde și-au construit o casă din materiale ecologice. Sau cu Andra Mogoșanu și Dănuț Tudorache, mutați de câțiva ani pe un deal parțial izolat din județul Brașov, a căror poveste a început grație comunității celor care împărtășesc bucuria de a fi împreună, în lumea satului, iar acum „împart aceiași munți”. Aici le-au crescut cei doi copii și tot aici, chiar în casa de pe deal, li s-a născut, cu doar câteva zile în urmă, cel de-al treilea… De profesie medic veterinar, Andra a fost luată prin surprindere de travaliul început mai devreme decât se aștepta, astfel că soțul a fost cel care a asistat-o la nașterea băiețelului lor.
„Da, am născut al treilea copil acasă, din cauza drumurilor, din cauza condițiilor. Am avut ață sterilă de la mătușa, care este medic, și de la cabinet, am și pentru animale. Am avut bisturiu steril, am avut tot ce trebuie în caz de este nevoie – și a fost nevoie. Nu am planificat să fie așa, dar așa a ieșit…”, povestește cu seninătate tânăra mămică.
Pentru Maria și Cristi, Andra și Dănuț, Andrei, Eliza sau Andy, la fel ca pentru mulți alții, scopul nu a fost doar mutatul la țară, ci viața însăși. Cu toții au în comun dorința de a respira un aer curat, de a trăi într-un spațiu mai mare, de a-și crește calitatea vieții, de a fi aproape de plante, de munte sau de grădini – indiferent de statutul lor social, de nivelul de educație sau de experiență profesională. Le vom descoperi poveștile în cele două părți ale mini-seriei „România de la țară”, în „Dosar România”. Duminică, 25 aprilie, respectiv 9 mai, de la ora 18.00, la TVR 1.
Realizator Maria Cristina Țilică
Director de imagine Claudiu Petringenaru
Producător Răzvan Butaru