https://blog.revistaderecenzii.com/
Producţia ”Pocalul. Despre fii şi fiice”, realizat de Cătălina Tesăr şi Dana Bunescu, a fost desemnat Cel mai bun film la Secţiunea România, la cea de-a 29-a ediţie a Astra Film Festival.
Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor transmis, duminică, AGERPRES, juriul a acordat acest premiu „pentru virtuozitatea stilistică, amploarea cercetării şi profunzimea efortului antropologic; pentru realizarea unei punţi de înţelegere între culturi, deschizând spre o lume care adeseori rămâne ferecată în spatele locurilor comune; pentru capacitatea de a crea o poveste dramatică şi emoţionantă despre familie şi condiţia femeii; pentru explorarea valorilor unei culturi prinse între modernitate şi tradiţie”.
Gala de premiere a celei de-a 29-a ediţii a Astra Film Festival s-a desfăşurat, într-un spectacol full-dome, în Piaţa Mare din Sibiu.
„Am decis să facem Gala de decernare a premiilor Astra Film Festival în Dome, tocmai pentru că festivalul nostru s-a reinventat continuu şi privim mereu în viitor. Prezenţa a peste 20.000 de copii la Astra Film Junior şi calitatea producţiilor făcute de tinerii realizatori de film documentar ne dau încredere că acest viitor va fi unul bun. Sunt bucuros că Astra Film Festival are din ce în ce mai mulţi prieteni şi că putem vorbi despre un public numeros şi cunoscător de film de non-ficţiune”, a spus Dumitru Budrala, director-fondator al festivalului.
Pe parcursul festivalului au putut fi văzute la Sibiu peste 340 de evenimente cinematografice, majoritatea premiere.
Şi la ediţia din acest an au fost patru secţiuni competiţionale: „România”; „Europa Centrală şi de Est”; „Voci emergente ale filmului documentar”;”Secţiunea DocSchool”. Producţiile premiate la AFF 2022 sunt eligibile direct pentru Premiile Academiei Europene de Film.
Filmele de la secţiunea competiţională „România” au fost jurizate de profesorul Constantin Pârvulescu şi de regizoarea Ana Vlad.
Premiul pentru Cea mai bună regie le-a revenit Adinei Popescu şi lui Iulian Ghervas, autorii filmului „Vulturii din Ţaga”, „pentru rigoarea stilistică şi memorabilitatea protagonistului; pentru explorarea tipologiilor marginale cu compasiune, atenţie şi umor; pentru redarea stăruinţei de a transforma eşecul în victorie; pentru virtutea de a convinge spectatorii că prin perseverenţă se poate trasa o linie dreapta pe orice suprafaţă”.
Raluca David („Valuri pe uscat”) a primit o menţiune specială pentru regie „pentru capacitatea artistică de a crea stări şi emoţii complexe cu mijloace simple”.
Distincţia Cel mai bun film documentar al secţiunii Europa Centrală şi de Est a revenit producţiei „Magazinul de mărunţişuri” (Polonia), regia Lukasz Kowalski.
Juriul, compus din criticul şi curatorul de arte performative Iulia Popovici şi profesorul georgian Giorgi Gogiberidze, au acordat, de asemenea, o menţiune pentru regie Alexandrei Gulea („Oi zburătoare”).
Juriul Secţiunii „Voci emergente ale filmului documentar”, Ivana Mladenovic şi antropologul Michael Stewart, a decis premierea la categoria cel mai bun film a producţiei „Apropierea” (România), în regia lui Botond Pusok.
La Secţiunea „DocSchool”, juriul format din criticul de film Flavia Dima şi de autoarea turcă de documentare Emel Celebi a oferit premiul pentru cel mai bun film peliculei „Un locşor pe lume” (Franţa), de Emilie Beyssac Cywinska. Premiul pentru regie i-a revenit lui Eric Esser („Dragoste de familie”).
Membrii juriului au oferit şi o menţiune documentarului „Prima aniversare a lui Arsencik” realizat de Valentin-Rareş Fogoroş.
AFF 2022 continuă online până pe 30 octombrie, perioadă în care publicul aflat oriunde pe teritoriul României va putea vedea 41 de filmele dintre selecţia oficială a festivalului. AGERPRES/(AS – autor: Petronius Craiu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa foto: Astra Film Festival / Facebook.com
Sursa: https://www.agerpres.ro/cultura/2022/10/16/astra-film-festival-pocalul-despre-fii-si-fiice-cel-mai-bun-film-la-sectiunea-romania–997029