Oglinda zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

786 – „Noaptea celor trei califi”: Harun al-Rashid și-a început domnia de calif abbasid după decesul fratelui său, al-Hadi. În aceeași noapte s-a născut fiul său, viitorul calif al-Ma’mun.

1321 – A murit dramaturgul italian Dante Alighieri (n. 1265).

1472 – Ștefan cel Mare s-a căsătorit cu Maria de Mangop, a doua soție a domnitorului Domnului Moldovei.

1829 – Imperiul Otoman a semnat Tratatul de la Adrianopol cu Rusia, care a pus capăt încheie Războiul Ruso-Turc (1828–1829).

1847 – Statele Unite au ocupat Ciudad de Mexico, în timpul Războiului mexicano-american.

1895 – A fost inaugurat podul peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, cu o lungime de 4.088 metri, proiectat şi construit de inginerul Anghel Saligny. La acea vreme era cel mai lung pod din Europa Continentală şi al treilea pod din lume.

1901 – După moartea lui William McKinleyTheodore Roosevelt a devenit, la 42 de ani, cel mai tânăr președinte al Statelor Unite.

1911 – Prim-ministrul rus Piotr Stolîpin a fost rănit grav într-o tentativă de asasinat și a murit patru zile mai târziu.

1917 – Rusia a fost proclamată oficial republică.

1928 – A fost inaugurată „Crucea Eroilor” de pe Vârful Caraiman din Munții Bucegi, monument închinat eroilor ceferiști căzuți în timpul Primului Război Mondial, construit între anii 1926-1928, din inițiativa Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I.

1940 – Regele Mihai I a semnat Decretul regal, prin care statul român a fost proclamat „Stat Național-Legionar”. Ion Antonescu a fost numit „Conducătorul” statului legionar, iar conducătorul Mișcării Legionare, Horia Sima, a fost numit vicepreședinte al Consiliului de Miniștri și ministru secretar de Stat.

1958 – La sfârșitul primei lor întrevederi, președintele Charles de Gaulle și cancelarul federal Konrad Adenauer au hotărât să pună capăt dușmăniei istorice între Franța și Germania.

Sursa: https://historia.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *