Festivalul Dovleacului, în Comuna Vulcana Pandele, județul Dâmbovița. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com/

Sâmbătă, 14 octombrie, 2023, în comuna Vulcana-Pandele din județul Dâmbovița a fost organizată cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Dovleacului, din inițiativa și sub coordonarea Primăriei și a Căminului Cultural „Izvor de Apă Vie” din localitate.

Acesta s-a desfășurat în curtea Primăriei care a îmbrăcat haină de sărbătoare, împodobită cu legume, fructe și flori de toamnă, produse meșteșugărești și a răsunat de glasul cântecelor și de ritmul antrenant al dansurilor populare. 

Festivitatea a început cu rostirea de alocuțiuni de către Radu Vasile, primarul comunei Vulcana Pandele, și de către alte persoane oficiale ale județului Dâmbovița.

Printre invitații de seamă s-au aflat: Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Claudia Gilia, prefectul județului, Ionuț Săvoiu, secretar de stat, Cristian Stan, primarul Municipiului Târgoviște, Luciana Cristea, vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Carmen Holban și Radu Popa, parlamentari.

Protagonista festivității a fost o plăcintă de dovleac, cu o lungime de 11 metri, pregătită  de gospodinele satului, după rețete tradiționale, într-un  cuptor cu lemne, vechi de 60 de ani, existent în curtea Primăriei.

            Inaugurarea ei s-a făcut de către domnul primar Radu Vasile și de către copii ai satului îmbrăcați în costume populare.

A fost distribuită gratis participanților, asezonată cu mici de Dădulești și berbecuț la proțap.

A fost vizionată Expoziția de Etnografie organizată de doamna Florina Voicu, director al Căminului Cultural „Izvor de Apă Vie”, prim-inițiator și principal animator timp de 21 de ani al festivalului.

Roade ale câmpului, creații materiale și spirituale au animat puternic spațiul restrâns din curtea Primăriei spre delectarea participanților și a vizitatorilor.

A fost organizat Târgul Toamnei, la care agricultori și meșteri pasionați și foarte pricepuți au expus spre vânzare produse originale, de foarte bună calitate.

Astfel, Laura Leonte, proprietar al firmei „Cosânzeana” din București, și-a încântat vizitatorii și cumpărătorii cu o inovație artizanală: cusături în motive populare, reprezentând chipuri umane, inimioare, magneți, medalioane, realizate pe lemn în care cu ajutorul laserului a făcut orificii prin care să intre acul.

Înclinația Laurei Leonte pentru cusături își are originea în anii copilăriei petrecuți în localitatea Vulcana Pandele, când femeile se adunau la șanț și coseau. Scopul ei este de a păstra obiceiul cusutului în societatea modernă.

Cu produsele firmei „Cosânzeana” a participat la expoziții atât în țară, cât și în străinătate.

Daniela Prunache din Pucioasa, a expus obiecte din ceramică, pictate manual: figurine, ceasuri, lumânări, scrumiere,  lucrate împreună cu soțul dumneaei în atelier propriu, în afara programului de la serviciu.

O tarabă plăcut mirositoare a fost aceea a familiei Brătescu Valentin și Brătescu Gheorghița, cultivatori de levănțică, pe care împreună cu fiica lor Simina Răuță o prelucrează și o comercializează în buchete, săculeți sau aplicată pe diverse obiecte.

Obiecte de vestimentație tricotate, tablouri realizate pe pânză de sac cu semințe în formă de floare au putut fi admirate in expozția Marianei Săndulescu din Târgoviște.

Andra  Dumitriu din Vulcana Pandele a continuat tradiția bunicii, care avea o povarnă în Vulcana Pandele, și a adus la târg dulceață cu aromă de alcool, produs uic în România, marcă înregistrată.

Soții Nicoleta și Bogdan Ungureanu, originari din Gura Vulcanei, sunt pasionați de stupărit și și-au îndulcit vizitatorii  cu produse apicole: faguri, miere simplă sau în amestec cu cătină, propolis,  nucă.

 Ne-au mărturisit că cea mai bună miere este cea pe care o preferă cumpărătorul și că vânzările sunt obstrucționate de importuri.

Dâmbovițenii sunt mari cultivatori de meri, ale căror roade din soiurile Golden, Idared,  Ion Aprice au fost prezentate la târg de inginerul  horticultor Neagoe Valerică.

Mamele copiilor de la Grădinița din Gura Vulcănii au  pregătit  dulcețuri și conserve pe care le-au comercializat la târg și banii obținuți i-au donat pentru dotarea grădiniței.

După cum am menționat deja, Zânei Toamnă i s-au adus atât daruri materiale, cât și spirituale.

Astfel, doamna Gabriela Anăstăsoaie, absolvent al Școlii Populare de Artă din Trâgoviște, angajat al Bibliotecii Județene din Trâgoviște, și-a încântat vizitatorii cu o expoziție proprie de pictură și un atelier de pictură în aer liber, în care au predominat peisajele autumnale, realizat împreună cu elevii dumneaei.

            Voia bună a fost sporită de ansambluri folclorice dâmbovițene: „Izvor de apă vie” din Vulcana Pandele, „Bosilce” din Târgoviște, „Junii voievozi” din Doicești, cărora li s-au alăturat soliștii vocali: Delia Oprescu, Mihăiță Andrei, Raluca Dobre, Diana Drăghici.

Ansamblul „Izvor de apă vie” este coordonat de coregraf Traian (Dan) Șetreanu. Este format  din două grupe, una alcătuită din copii din clasele I-IV și alta din adolescenți. Interpretează dansuri specifice județului Dâmbovița: „Sârba din 22”, „Breaza”, „Sârba cu pași”, „Sârba dogarului”. Au obținut Premiul I la Festivalul Etniilor de la Brăila.

 Tot sub coordonarea domnului Traian Șetreanu la Festivalul Dovleacului a participat și Ansamblul „Bosilce” (Busuiocelul) al Asociației        „Zaedno” a Bulgarilor din Târgoviște.

Ansamblul „Junii voievozi” din Doicești, coordonator profesor coregraf Loredana Oană, a luat ființă în anul 2014, este alcătuit din 90 de membri, cu vârste cuprinse între 3 ani și jumătate și 20 de ani. Interpretează dansuri populare, de pe tot cuprinsul țării,   inclusiv etno, latino, gipsy, de societate.

Persoanele mai în vârstă, femei din localitatea Vulcana Pandele, membre ale Grupului vocal „Pandeleana”, coordonat de profesor Viorica Mihalache și-au adus și ele contribuția la reușita acestui minunat spectacol folcloric, prezentat de Cristina Ilie, solist vocal.

Comuna Vulcana Pandele ne-a oferit o festivitate izvorâtă din suflet pentru suflete, în care dorința de a face ceva pentru binele comunității, dragostea pentru frumos, talentul, respectul pentru tradiții, hărnicia, bunul gust s-au adunat ca într-o paletă de culori luminoase și sunete armonioase, spre bucuria, încântarea și admirația celor prezenți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *