Raiul din noi. Proză de Mariana Palaghia

https://blog.revistaderecenzii.com/

Beautiful Beam of light and the clouds

Dacă s-ar face un sondaj despre „Rai”, cred că răspunsurile oamenilor ar arăta care sunt cele mai mari dorinţe ale lor: bani, succes, relaţii împlinite, călătorii, celebritate… Ar fi o listă cu lucruri care să le aducă un maxim de fericire – bref, o viaţă ca în Paradis.

Şi poate că aceşti oameni nu ar greşi prea mult în năzuinţele lor, doar că odată ce primim un lucru, noi ne dorim imediat altceva:  mai mult, mai mare, mai important…că de, aşa suntem noi toţi, niciodată mulţumiţi…

Însă unii uită – iar alţii nici măcar nu ştiu – că fericirea nu vine neapărat când obţinem ceva ce nu avem, ci când apreciem tot ceea ce avem.  Nu depinde de o altă persoană, ci doar de noi. Este o alegere pe care o facem, pentru că fericirea este rezultatul gândirii noastre şi ţine de puterea mentală a fiecăruia – nu de relaţii, averi, călătorii, job. Mda, ok, nu este uşor să descoperi „Raiul din tine”, să găseşti această fericire interioară – dar cu siguranţă nu vei găsi aşa ceva, care să dureze, în afara ta.

De ce nu? Pentru că în viaţă se întâmplă în mod constant şi lucruri rele care te pot dărâma: despărţiri, evenimente tragice, dezastre naturale, boli – şi pe care le poţi depăşi doar dacă ai puterea interioară, forţa mentală de a le face faţă. Personal, încerc să depăşesc astfel de momente cu credinţă, acceptare şi optimism. Sperând că ele vor trece repede şi că am în mine puterea de a rezista.

Şi unde să găsesc eu, de cele mai multe ori, această putere? De regulă în „colţul meu de Rai” interior – acolo unde păstrez ascunse comori precum recunoştinţa pentru ceea ce am, bucurie pentru ceea ce sunt, credinţă şi speranţă, iubire, mult umor, cinste, dar şi un pic de „parşivenie” (de folosit doar la nevoie).

Specialiştii numesc această putere „rezilienţă psihică” – eu o consider doar o dovadă că alegerile corecte duc la satisfacţia şi fericirea că am făcut faţă provocărilor vieţii. Ceea ce, pentru mine, este definiţia Raiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *