https://blog.revistaderecenzii.com/
Am să vă spun un secret: eu îl iubesc pe Moş Nicolae cu muuuult mai mult decât pe Moş Crăciun. De ce? Pentru că primul este adevărat, în timp ce al doilea este o legendă, un personaj de poveste. Primul manifestă puterea sa prin minuni reale, în timp ce al doilea a cam deturnat semnificaţia reală a Crăciunului.
Puţini ştiu că adevăratul Moş Crăciun este Sfântul Nicolae cel real şi nu este un personaj mitologic. Moşul îmbrăcat în veşmânt roşu ce călătoreşte cu sania trasă de reni a fost inventat la începutul secolului XX, cu numele de Santa Claus care provine din termenul olandez Sinterkloos – Sfântul Nicolae.
Dar Sfântul Nicolae nu este inventat, el s-a născut în anul 270, în provincia Lichia, oraşul Patara (Turcia), din părinţi creştini Teofan şi Nona. A fost un om milostiv şi atât de blând încât nu suferea să vadă niciun om sărac, niciun om necăjit, niciun om asuprit sau exploatat. Se îngrijea de săraci şi de toţi credincioşii din eparhia sa. Multe fapte bune a făcut Sfântul Nicolae: făcea multe daruri săracilor, îi ajuta pe cei în nevoie, îi liniştea pe cei întristaţi şi cu putere de la Dumnezeu îi vindeca pe bolnavi.
Minunile săvârşite de Sfântul Nicolae în timpul vieţii sale sunt numeroase: a înviat trei copii omorâţi de un hangiu, a salvat corăbii de la naufragiu, a izbăvit de la moarte pe trei bărbaţi năpăstuiţi pe nedrept, a oferit în secret pungi cu aur fiicelor unui om sărac, aflate în pericol de a ajunge sclave pentru că nu aveau o zestre suficientă pentru a-şi găsi un soţ… De aceea, Sf. Nicolae a fost ales că ocrotitor al copiilor, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre, al victimelor sistemului judiciar – fiind venerat în întreaga lume. Sfântul Ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar, din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică ce îi este dedicată, în Bari, în sudul Italiei.