https://blog.revistaderecenzii.com/
1799 – Franța a adoptat metrul ca unitate de măsură oficială.
1815 – S-a născut Augusta Ada Byron, contesă de Lovelace, singurul copil legitim al Lordului Byron. Matematiciană strălucită, ea a fost autoarea primului algoritm procesat de către o mașină, respectiv calculatorul mecanic al lui Charles Babbage („Mașina analitică”). Din acest motiv, ea este adesea considerată primul programator de calculator din lume (d. 1852).
1848 – Carol Ludovic Napoleon Bonaparte este ales președinte al Franței, funcție deținută până la 2 decembrie 1852, când s-a proclamat împărat, sub numele de Napoleon al III-lea (1852-1870).
1868 – La Londra, la intersecția Bridge Street cu Parliament Square, a fost montat primul semafor din lume: un felinar aflat în vârful unui stâlp metalic înalt de șapte metri, alimentat cu gaz, care avea o lumină când verde când roșie. Primul semafor electric pentru reglementarea circulației pe străzi, a fost instalat în 1914, în SUA, la Cleveland.
1896 – A murit savantul suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei și inițiatorul Premiilor Nobel (n. 1833).
1898 – La Paris, a fost semnat un tratat prin care se punea oficial capăt războiului dintre Spania și SUA.
1901 – Primele premii Nobel au fost decernate la Stockholm, pentru fizică, medicină, chimie, literatură și pace.
1903 – Marie Curie a primit Premiul Nobel pentru Fizică, alături de soțul ei, Pierre Curie, și de fizicianul Henri Becquerel, pentru descoperirile făcute în domeniul radioactivității, devenind prima femeie laureată a acestui premiu.
1904 – Medicul rus Ivan Pavlov a primit Premiul Nobel pentru cercetările sale privind sistemul digestiv, în cadrul cărora a descoperit așa numitele reflexe condiționate, opuse celor moștenite.
1919 – România a semnat Tratatele de pace cu Austria și Bulgaria, după încheierea Primului Război Mondial.
1926 – Hirohito a devenit împăratul Japoniei.
1933 – Prin hotărârea Consiliului de Miniștri, guvernul român a scos în afara legii „Garda de Fier”.
1934 – S-a născut actrița Leopoldina Bălănuță (d. 1998).
Sursa: https://historia.ro/